ПРАВОТО ЗА „СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ“ В ЕС

„НИЕ В ЕВРОПА“

ПРАВОТО ЗА „СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ“ ПРИЗНАТО НА РУМЪНЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ, Е ЗА ДА МОГАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ МОНОПОЛИ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ!

ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ СРЕЩУ КСЕНОФОБСКИТЕ КАМПАНИИ НАСОЧЕНИ СРЕЩУ РУМЪНСКИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!

AvrupadaYuruyus-logoЗащо България и Румъния бяха приети в ЕС? Защото имат много напреднала икономика ли? Защото са много напреднали в човешките права ли? А, всичко това има ли го в Европа? Отговорите на всички тези въпроси; не…!

Минималната заплата в Румъния е 179,36 евро, а в България 158,50 евро. Това достатъчно ли е за да влязът в ЕС, не, не е.
Тогава, защо ЕС направи свои членове Румъния и България? Има ред причини за това.

Първо; ЕС иска да разшири границите си, иска да разпространи деградацията, егоизма своята капиталистическа култура.

Второ; тези страни имат важно гео-стратегическо положение. Искат да използват земите им. Искат да разположат своите ракети където си поискат и при нужда от тези страни да нападат страните в които имат проблеми.

Трето; искат да използват тези страни като свои сметища. Имат нужда от сметища където да изхвърлят своите химически отпадъци.

Четвърто и не по-малко важно; Евтина работна ръка и пазари… В тези страни те могат да карат да работят местните жители за по 1-2 евро на час в своите фабрики, докато за същата работа, в своите страни те плащат 10 евро на час.
Т.е монополите стават още по-богати. И в страните от ЕС те искат да ги карат да работят отново за същите пари.
Сега в Европа се е разразил един спор. Водят ожесточени спорове как да си напълнят джобовете още повече от гражданите на тези страни, все едно са нямали никаква изгода от членството на Румъния и България в ЕС.
След като Румъния и България станаха членки на ЕС стотици хиляди граждани на тези страни емигрираха в Европа.
На много улици из Европа можем да видим просяци дошли от Румъния и България. Взеха на работа граждани на тези страни само там където заплащането е най-ниско. Румънския човек разбира добре от строителство и електротехника, започнаха да работят в този сектор. Но им се плащаше много, ама много малко…
Карат ги да работят за една кора хляб. Хората принудени от нищетата, и поради факта, че не могат да получат същите пари в своята страна, свеждат глава и работят като роби. Виновните за това, че тези хора са империалистите!
След разрухата на социализма в тези страни, империалистите са виновни за обедняването и деградацията им! Виновни не са тези народи.

Европа дори не гледа на тези народи като хора. Работят най-тежката работа, трудно намират работа, ако когато намерят на тях се пада  да работят като роби.
Обричат Българският и Румънския народ на робство!
С настъпването на новата година започна и нов период. Според договора подписан от България и Румъния през 2007г. близо 30-те милиона гражданите на тези страни получиха правото да се „движат свободно“ в страните членки на ЕС считано от 1 Януари 2014. Премахването на ограниченията бе повод за надежди на Румънците и Българите. Притокът на емигранти от тези страни е заплаха за 4-та икономика в света(тук се има предвид икономика в която, не народа а монополите са доминиращи) Германия. Безработицата в Германия в момента е около 6,9 %. „Гневът“ на тези безработни немската държава насочва към имигрантите.
Германия ще се възползва от Българите и Румънците. Надницата за 1 час която в момента е 25 евро(без удръжките) ще може да падне до 8 евро. Разбира се това е в интерес на немската държава. Т.е ще се възползва от евтината работна ръка на Българите и Румънците. Темата се дискутира и между емигрантите от Турция, когато дойдат те надниците ще се понижат. Те ще работят много по-евтино от турците. Това обяснява една истина. Но тази истина не трябва да ни кара да се гневим срещу тези народи. Водещите се „дискусии“ по темата в Европа и Германия подстрекават ксенофобията. Партии като CDU, CSU, SPD искат хем да се възползват от евтината работна ръка на тези хора, хем да ги използват като предизборен инструмент. Вярно е, че от „правото на свободно движение“ и „достъп до пазара на труда“ искат да се възползват като последен шанс най-вече безработните, бедните, работещите на нископлатени позиции. В никой, който в България или Румъния има що годе добре устроен живот не би заразят дома си, работата си, само и само за да се възползва от това право, или пък за разнообразие не би отишъл, в която и да било страна от ЕС, на която не знае нито езика, нито културата; въпреки,че тези две страни са с най-висока безработица от всички други в ЕС. Най-бедните идват в Европа. Не идват заради черните очи, черните коси на когото и да било, или заради това, че са проЕвропейци, те идват подгонени от глада и мизерията, от нищетата…

В момента в Европа се провеждат ксенофобски кампании срещу правото на „правото на свободно движение. Но, едно нещо трябва да знаят всички и това е, че от „правото на свободно движение“ и „достъп до пазара на труда“ най-облагодетелствани са монополите и фирмите от Западна Европа.

Т.е те искат хора които да им работят като роби.

За Румънския и Българския народ правото на „свободно движение“ в краткосрочен план може да се вижда като надежда за изход от безработицата и бедността. Като сравнят със своите страни си казват: „поне ще спечелим някой друг лев“. Но това няма край, резултатът от това мислене ще бъде свят в който народите, ще бъдат още по-безпощадно експлоатирани и все по-засилващ се гнет. Истинската цел на големите фирми и монополите са още по-голяма експлоатация и гнет. Империалистите успяват да насочат недоволството на работниците от Турция към тези народи, а всъщност то трябва да бъде насочено към немската държава. Демагогски разпространяват сред хората от Турция пропаганда от сорта на : “ виж тези дойдоха и ти взеха хляба“. А сред западноевропейците превръщат това в ксенофобия. Не трябва да позволяваме това. Трябва заедно да се борим за равно заплащане и равен труд! Не трябва да позволяваме да използват работниците различни националности и народите да бъдат противопоставяни едни срещу други!

Вчера на нас гледаха по същия начин. Но щом работниците от Турция станаха организирани, влязоха в различни сектори, и започнаха да вземат правата си.
Днес се държат по същия начин с Румънския и Българския народ. Утре ще намерят друга евтина работна ръка. За това трябва да се обединим. Не трябва да позволим на страните в които живее да ни противопоставят едни на други.
Виновни за бедността ни са империалистите… Това са и страните които експлоатират надземните и подземните богатствата на нашата страна, те не ни позволяват да изградим сами икономиката си. За това не ни уважават, не ни повикаха в Европа заради черните ни очи, а заради собствените си интереси.
Заедно да спрем ксенофобските кампании срещу Румънския и Българския народ!
Да не им позволяваме да ни противопоставят за да могат да ни експлоатират!
Българи, Румънци и ние нека бъдем един юмрук, един глас срещу тези които ни посочват гурбета, ограбват нашите страни, превръщащите ни в роби. Трябва да насочим гнева си не към трудещи се народи като нас, а към Нацистите, към империалистическите държави които ги закрилят, които ограбват труда ни!


Бележки:

сп.“Yuruyus“ брой 399. 12 Януари 2014, стр. 53-54.

Оригинал:

Click to access 399.pdf