ГРУП ЙОРУМ ПРИЗОВАВА КЪМ БОРБА С ПЕСНИТЕ НА РУХИ СУ

    Ето, че Груп Йорум е отново пред нас с новият си албум: Dünden Yarına Ustalarımız / Ruhi Su („От миналото до настоящето-Майсторите ни/Рухи Су“). Само година и половина след като се излезе така дългоочакваният албум на групата озаглавен Halkin Elleri(“Ръцете на Народа“), Груп Йорум зарадва своите почитатели с новият си албум, който излезе на 2 Юни.

В албумът са включени общо 19 песни на легендарният ляв народен певец Рухи Су, творил през 70-те години на миналият век в Турция, интерпретирани и аранжирани на ново от колектива на Груп Йорум. Сега нека оставим на думата на музикантите, с публикуваният по-долу официален анонс на албума.

grup_yorum-ruhi_su

С албумът ни „От миналото до настоящето-Майсторите ни/Рухи Су“ ние призоваваме към борба. Ще се застъпим за всичко, което е добро, което в името на прогреса на народа! Традицията на майсторите ни, за музика за народа, ще продължи да живее с нашата борба…

На 30. ни годишнина продължаваме да създаваме новата култура, вземайки сила от майсторите ни, които ни е дал Анадола, и от мъчениците ни превърнали живота си в песен със своята смърт. Дори да ни обкръжават от четири страни, ние продължаваме да вървим със сигурни стъпки по пътя на революцията без дори и за миг да се разколебаем.

Със албумите си „От миналото до настоящето-Майсторите ни“, съставени от песните на майсторите ни, на чиито традиции в революционната музика сме продължители, ние продължаваме да призоваваме народа си към борба за независимост, демокрация и социализъм.

Като за начало започнахме с Рухи Су(Ruhi Su). Интерпретирахме наново песните на нашият учител, майсторът ни Рухи Су. Пред вас сме с първата творба за нашата 30. годишнина.

Защо започнахме с Рухи Су?

Защото; далият нов живот с гласа си на песните на Анадола, наш майстор, не стоя на страна от борбата казвайки „моята работа е само да правя изкуство“. Разглеждаше живота, изкуството и борбата, като едно цяло, свързано с неразрушими връзки помежду си. Защитаваше организираната борба, срещу дребно-буржоазните творци, които защитаваха „безпристрастността“, „егоцентризма“ и „деполитизирането“. Вярваше, че „ изкуството ще има голям принос към организациите, които могат да извършат големите обществени промени, необходимо е да се подкрепят такива организации…“

Рухи Су, не само интерпретираше на ново, вече съществуващи песни, но и композираше свои, така той създаде едно огромно богатство, което завеща на нас идните поколения.

Продължи борбата до края на своя живот, с една огромна любов към народа и родината.

Ето близо е денят, ще настане последния бой/ ще се съгради един нов свят за бедняка, за народа.“, казвайки това, той ясно показа, че е на страната на народа…

Горди сме, че на 30. си годишнина успяхме да направим албум за нашият майстор Рухи Су, като по този начин изпълняваме дълга си към всички наши певци-революционери…

През 30-годишната си история, сме заявявали не еднократно, че ще останем верни на борбата за независимост, демокрация и социализъм. Устроихме барикада пред дегенеративната култура на империализма. Станахме гласът на угнетените, експлоатираните народи, срещу империализма.

Албумът ни „От миналото до настоящето-Майсторите ни/Рухи Су“ ще бъде барикада пред дегенеративната култура на империализма.

Груп Йорум


Източник: списание Yürüyüş“ (“Поход“) брой. 473, от 14 Юни 2015г.


Обложка на албума:grup yorum-dunden yarina ruhi su-album full kapak