Хасан Ферит Гедик

Хасан Ферит Гедик/ Hasan Ferit Gedik/ е член на Народен Фронт, убит от наркодилъри в Истанбул, през 2013 година.

Хасан Ферит Гедик
Хасан Ферит Гедик

На 29 Септември 2013 година, Народен Фронт организира шествие срещу деградацията, бандитизма и ширищата се проституция и наркомания в кв. Гюлсую/Gülsuyu/ гр. Истанбул.

Шествието бива нападнато от безчинстващите в околността наркобанди. Бандитите откриват огън по членовете и симпатизантите на движението.

На следващият ден отново има шествие, в знак на протест срещу нападението. То също е нападнато от бандитите.

Вечерта на шествието бандитите откриват огън по революционерите. Ранени са няколко души, един от тях е и Хасан Ферит, в същото време полицията чака недалеч от мястото, готова да нападне, ако има някаква съпротива от страна на революционерите и народа.

Хасан Ферит е ранен тежко, опериран е по спешност в близка болница. 6 куршума са поразили тялото на младия революционер. 4 от куршумите попадат в главата, а другите два в тила и гърма му.

Призори на 30 Септември той почива в болницата.
На следващият ден полицията се опитва да попречи на другарите му, жителите на квартала и семейството му да отнесат тялото му за погребението в кв. Гаази/Истанбул, където са погребани повечето от революционерите от движението, от което е част и Хасан Ферит Гедик.

След продъжлите 3 дни стълкновения между революционерите, народа и полицията в крайна сметка Хасан Ферит е достойно изпратен в последният си път от стотици свои другари и народа.

В кв. Гаази погребалната процесия е съпроводена от въоръжени милиционери.

Той е знаме в борбата срещу деградацията