КЮРДИСТАН: Председателят на адвокатската колегия на гр. Диарбекир бе убит от полицаи.

Председателят на адвокатската колегия на гр. Диярбекир/ на кюрдски език Амед/ адв. Тахир Елчи/Tahir Elçi, е бил прострелят с един куршум в главата, днес около 11.00 часа в кв. Сур, гр. Диярбекир, където заедно със свои колеги е провеждал пресконференция по това време. Елчи е бил откаран веднага в местната болницата, но въпреки всички усилия на лекарите, той починал от раната си минути след нападението. При въоръженото нападение срещу групата юристи, което е било извършено в района на т.нар. „четири-колонно минаре“/една от историческите джамии в града/е пострадал и един журналист.

151019174647_elci_624x351_bbc_nocredit
адв. Тахир Елчи

Председателят на колегията заедно със своите колеги юристи са били на мястото, за да обърнат внимание на медиите и обществеността, за нанесените от полицията и армията щети върху историческия обект, който само преди дни бе подложен на обстрел с тежки оръжия.

Както винаги буржоазните медии веднага започнаха кампания за дезинформация на обществеността лансирайки изфабрикуваната от фашистката, лакейска власт на Ердоган, версия, че убийството е извършено от бойци на ПКК/Работническа Партия на Кюрдситан/ . Тези твърдения обаче бяха напълно отхвърлени, и най-важното изобличени като напълно неверни и не отразяващи действителността, след като снощи бе представен пред медиите докладът на съдебна медицина.

Но часове преди това, сайтът halkinsesitv.org, изказа тезата, че убийството е извършено от снайперист, тази теза, се потвърждава и от доклада на съдебна медицина изготвен от лекарите в местната болница.

Според доклада на патолозите, смъртта на Елчи е причинена огнестрелна рана в областта на лявото му ухо, като куршумът е излязъл през окото му. В доклада се посочва още, че изстрелът е произведен от далечно разстояние, от далекобойно оръжие, като най-вероятно става въпрос за пушка с оптически мерник, все още обаче не е ясен нито калибъра нито пък има по-конкретна информация за оръжието на убийството.

Но според брата на Елчи, едно е ясно, че държавата ако не пряк извършител то тя е поне поръчител на убийството, тъй като адвокатът е познат, като защитник на човешките права и е спомогнал за разгласяването на множество случаи на държавен терор спрямо кюрдския народ.

Тезата, че адвокат Тахир Елчи е убит от служители на службите на фашистката турска власт бе подкрепена от по-голямата част от лявата и прогресивна общност в Турция и Кюрдистан.

Междувременно стана ясно, че районната прокуратура в Диярбекир, е засекретила разследването за убийството на Тахир Елчи.

Убийството на прогресивния адвокат Елчи отприщи поредна вълна от протести в цяла Турция. Вчера вечерта десетки души се събраха в центровете на повечето градове в Турция, като най-многобройни акциите бяха в Истанбул, Анкара и Измир. Протестната акция в района на площад „Таксим“ в Истанбул, бе нападната от полицията, с водни оръдия и газови гранати. В останалите градове, където бяха проведени акции срещу убийството на Тахир Елчи, въпреки, че не се стигна до стълкновения, полицията бе струпала значително количество жива сила и техника.

Със свое изявление Народен Фронт-Турция осъди убийството, наричайки го, „опит за сломяване на кюрдския народ и неговата борба за свобода.“ Освен НФ, левите и прогресивните организации в Турция осъдиха със свои изявления убийството на адвокат Тахир Елчи.

Ние като редакция също осъждаме този пореден акт на държавен терор насочен преди всичко към борещият се за своята свобода Кюрдски народ, както и към всички прогресивно мислещи хора и организации в Турция и Северен Кюрдистан.

ПРОКЛЕТ ДА Е ФАШИЗМА!

СВОБОДА ЗА КЮРДСКИЯ НАРОД!

ФАШИЗМЪТ ЩЕ БЪДЕ СЛОМЕН, БОРЕЩИТЕ СЕ НАРОДИ ЩЕ ПОБЕДЯТ!