ПОЛИЦЕЙСКИЯ НАПАДЕНИЯ В КВАРТАЛ „КЮЧУК АРМУТЛУ“-ИСТАНБУЛ

На 3 Януари в следобедните часове група цивилни полицаи, дошли за да вземат записите от полицейската камера разположена в квартала, са били задържани от местните милиционери. Телефоните и ключовете на автомобила и на автовишката, с които са дошли полицаите са са били иззети от милиционерите. След това други двама милиционери въоръжени с пушки са се качили на вишката и са свалили камерата, след което са отишли на площада на квартаал и са я счупили.

След около час полицаи от местното РПУ придружени от бронирани автомобили и водно оръдие са дошли и са монтирали на ново камерата.

Около 17 часа полицаите са се насочили към палатковия лагер на на гладната стачка провеждана от членове на Народен Фронт с искане за справедливост за Дилек Доан, убита от полицаи в дома си в същият квартал, в края на месец октомври 2015.

Отначало палачите са се опитали да разрушат палатката с водна струя, в това време намиращите се в палатката стачници са отказали да напуснат палатката, но след като водното оръдие се е насочило към тях с цел да ги премаже, те са се оттеглили към местното представителство на Народен Фронт. Там революционерите са устроили барикада на врата с цел да попречат на евентуалното нахлуване в офиса на полицаите-убийци. След половин часови усилия палачите са успели да разрушат палатковия лагер, след което са се оттеглили в местното РПУ.

След оттеглянето на полицаите членовете на Народен Фронт са излезли пред съборения лагер и тук са започнали да скандират и да призовават жителите на квартала да се присъединят към тях. След отправените призиви в социалните мрежи и чрез сайта halkinsesitv на площада са се събрали жители на квартала, членове на Революционна Младеж и други жители на Истанбул, откликнали на призива на революционерите. Всички заедно са запалили огън.

След около 15 минути полицаи-убийци са се върнали на площада и са нападнали събралите се. Убийците са изпочупили прозорците на офиса на Народен Фронт. След кратка престрелка между полицаите и милиционерите, палачите са се оттеглили.

След стълкновенията членовете на движението и поддръжниците им са се оттеглили в местния Алевитски молитвен дом, където са дежурили до сутринта с цел да предовратят евентуално полицейско нападение.


Източник: halkinsesitv.org