Убивайки Йълмаз, Не можете да сломите народа!

Убитият от полицаи в истанбулския квартал Армутлу вечерта на 20 Февруари тази година, Йълмаз Йозтюрк, бе погребан на 21.02 в гробищния парк Аяз ага.

Вечерта на 20 Февруари, полицията уби Йълмаз Йозтрюк на улицата пред дома му, само защото имаше чанта в ръцете си.

На 20 Февруари полицаите застреляха 20 годишния Йълмаз Йозтюрк жител на квартала. Отново полицията бе тази която даде на буржоазните медии изфабрикувани от нея статии, с цел да прикрие убийството си. Според тези публикации Йълмаз е бил прострелян от полицията, докато е извършвал нападение срещу полицейския участък в квартала. Публикувайки тази новина, без да постави, под каквото и да е съмнение нейната достоверност буржоазните медии станаха съучастници в това убийство.
Сутринта на 21.02 тялото на Йълмаз Йозтюрк бе взето от съдебна медицина и премесено в молитвения дом в квартала. Тук във въздуха се извисиха печалните стонове на майка му, леля му и всички негови близки. Леля му изля пред всички гнева си срещу полицаите. В гнева си тя стигна до там, че сама тръгна към участъка за да им потърси сметка.

Един член на Народен Фронт се обърна към събралите се пред молитвения дом хора. В кратката си реч, той наблегна на факта, че полицията постоянно напада народа, като само преди месеца отново полицаи убиха в дома ѝ Дилек Доан, при операция посред нощ, като този път тяхна жертва стана Йълмаз. Накрая той е завършил словото си с думите: „Не стига ли вече, още колко младежи като Йълмаз трябва да загинат? Още колко ще търпим? Време да бъдем единни, да се обединим!“

И служителите на буржоазните медии, поместили на страниците си манипулативните статии. Намиращите се в района Народно-фронтовци, се обърнаха с кратка реч към журналистите, в която са им заявили, че проблемът им не е с тях, а с шефовете им. Революционерите са изказали, своята категорична позиция, че няма да допуснат в никакъв случай представители на информационна агенция Ихляс(Ihlas Haber Ajansi), като са поискали от тях да напуснат района.

Щом стрелките на часовника показаха 14 часа, тялото на Йълмаз бе изкарано от молитвения дом и бе поставено на катафалката и без отслужена заупокойна молитва. След молитвата, ковчегът бе качен на рамене и множеството се отправи към мястото, на което той бе прострелян. Придружен от кортежи, наброяващи хиляди души, Йълмаз за последен път обиколи улиците на Армутлу. Пред шествието, което образува колона, бяха разпънати три транспаранта с подписа на Народен Фронт върху тях. Многохилядното множество през цялото време скандираше гневни лозунги, в които се заричаше че потърси сметка за убийствата.
Когато шествието достигна мястото на което бе застрелян Йълмаз, беше произнесена кратка реч, след което заедно бе изпят маршът за нас няма смърт. След това множеството се отправи към дома на Йълмаз тук бе взета прошка от близките му и всички присъстващи. След прощаването, тялото на Йълмаз отново бе качен на рамене и потегли по улиците на Армутлу. Когато шествието стигна участъка, то спря. Транспарантите бяха разположени така, че да могат да бъдат видяни от полицията, ковчегът на Йълмаз бе насочен към входа на районното. един революционер изнесе кратка реч сочейки убийците. Той завърши словотонсндумите Йълмаз, погледни ще потърсим сметка от убийците.
Шествието с ковчега на Йълмаз приключи тук. След това част от участниците в шествието се качиха на автобуси и се отправиха към гробищния парк Аяз ага. Щом множеството стигна гробището тялото на Йълмаз бе положено в гроба. След, това присъстващите запазиха минута мълчание в памет на Йълмаз.
Една майка от TAYAD[Дружество за Взаимопомощ и Солидарност на Семействата на Политическите затворници. бел. ред.], която от самото начало до края на погребението бе до семейството на Йълмаз, се обърна към множеството и ги призова да не оставят сами в мъката им близките на младежа, да се застъпят за тях в този труден момент.

Йълмаз бе погребан с червени карамфили. Още едно семе падна в душата на народа. Първо печал после гняв, те надежда станаха за идните дни. Полицаите няма да могат да отнемат живота на още един наш младеж в Армуту.
Заклеваме се във вас труповете на народите врагове, убийците ще бъдат хвърлени в дън земя!


Източник: Списание-Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm için Yürüyüş/ “Поход за Независимост, Демокрация и Социализъм“/ брой. 510, дата 28 Февруари, страница: 13.


Майката на Йълмаз Йозтюрк: „Навсякъде има кръв! Навскъде има убийства! Навскъде убиват децата ни! Да убият бе, и мен да ме убият! Да дойдат да ме убият и мене! Те са убийци! Те са разбойници! Те са вампири!

//platform.twitter.com/widgets.js

„Йълмаз, погледни! Ще потръсим сметка от убийците!“

//platform.twitter.com/widgets.js

 

 

Адвокат Ебру Тимтик: „Живеещите в района са намерили тази гилза от куршумите изстреляни от полицията. Показха ни я, и ни я дахода дадоха. Полицаите много са я търсили, но не са могли да я намерят. Ние лично неможахме да присъстваме на огледа на местопрестъплението, засъжаление. Ние ще предадем тази гилза на следствието.“ Жител на квартала: „Последните думи на момчето са били „Бате, какво направи? Аз се връщах вкъщи от работа. Това е казал на полицая, който го е прострелял. След това е паднал на земята.“

//platform.twitter.com/widgets.js

Адвокат Ебру Тимтик: „Ако вчера наистина е имало нападение срещу полицейското управление, тези камери за видео наблюдение би трябвало да са заснели това. Що се отнася до това, къде е прострелян Йълмаз, той е прострелян близо до площада.

 

 

 

//platform.twitter.com/widgets.js

Реклами