2 Години от масовото убийство на миньори в град Сома, Турция

На днешната преди точно две години, при взрива и избухналия в последствие пожар във галериите на въгледобивната мина в гр. Сома, област Маниса(егейския регион на Турция) загиват 301 миньори. Десетки са ранените, стотици деца остават без бащи завинаги. Оцелелите работници не успяват дори да се зарадват на факта, че все пак са останали живи… Аварията в мината в Сома е една от най-тежките в историята на Турция, след тази в мината в гр. Козлу през 1992 година, когато загиват 293-ма миньори, в следствие на свлачище в галериите.
Както и след аварията в Козлу, така и в Сома гневът на народа излиза изпод земята и залива улиците. Стотици изпълват улиците на градовете на Турция, с искане истинските виновници за това масово убийство на работници да бъдат наказани, това се случва само година след Юнското Народно Въстание разтърсило из основи страната. Фашизмът отговаря на исканията на народа с безогледен терор и жестокости. Всеки опит истината за случилото се да бъде разгласена бива заглушен от властта.

Дни след масовото убийство музикантите от Grup Yorum публикуват своята песен посветена на аварията в гр. Сома. Нашите читатели могат да чуят песента и да прочетат текста ѝ в нашия сайт.
Също така бихме искали да ви запознаем с пилотния 1-ви брой на нашето списание „Зов за Борба“, озаглавен „Истината за Сома“, който излезе през месец юни 2014, седмици след масовото убийство на миньори.

сома
За да прочетете списанието, натиснете върху изображението

Grup Yorum-На Сома

Превод на текста тук

Реклами