ТУРЦИЯ: Победа за стачкуващите миньори в Зонгулдаг

Миньорите от въгледобивната мина в град Килимли, които окупираха една от галериите и обявиха гладна стачка, извоюваха победа на 29 Май тази година. На 11 ден от гладната стачка, която бяха обявили работниците бе прекратена на 29 Май тази година, след като не издържайки на натиска на народа и трудещите се от съседните мини държавата в лицето на т. нар. Служебен управител на фирма Балчънлар, която е концесионер на мината в малкия град Килимли се съгласиха да изплатят всички забавени възнаграждения на миньорите, както и да възстановят изплащането на обезщетенията за прослужено време, които също бяха отнети от капиталистите.

Победата бе обявена на народа от миньора- Серкан Демир. В кратко изявление пред прогресивните медии той сподели следното: „Извоювахме да ни изплатят всички неизплатени заплати. Тези 11 дни бяха много поучителни за мен. Тук аз научих какво е приятелството, какво е да споделяш радост и неволи с другите, накратко аз получих житейски уроци в тези 11 дни. Започна и правната процедура по възстановяването на изплащането на обезщетенията за прослужено време. Ние дойдохме тук за да получим хляба си. Проведохме тази протестна акция без да зависим, от която и да било политическа партия. Накрая успяхме да вземем това, която искахме. Изтърпяхме големи лишения. Благодаря на всички хора, които ни помогнаха. Посвещаваме нашата 11-дневна борба на цялата работническа класа. Борейки се победихме!“

Победата на работниците бе извоювана въпреки всички нападения на олигархията, въпреки всички опити за очерняне на протеста от страна на буржоазните медии. Както и самите работници заявяват, победата бе извоювана чрез БОРБА. Този протест за пореден път доказа тезата, че без борба и съпротива никое право на работниците и народа не може да бъде извоюване от тях. Всякакви други „начини“ и форми, които отхвърлят безкомпромисната борба на трудещите се за правата им, служат само и единствено на врага, т.е на капитала.

Повече материали за акцията на работниците може да откриете на нашият сайт и на страницата ни в социалната мрежа „Фейсбук“.