Адалет Йълдъръм

На 22 Юни 1996 година около 21.35 минути партизани извършват акция срещу сградата на районната организация на партия DYP[ref]Партия на Правилния Път. Реакционна буржоазна партия, наследничка на т.нар. Демократическа Партия основана в края на 40-те години миналия век. Представлява реакционните буржоазни кръгове на капитала в Турция. От самото си създаване до разпускането на партията в началото на настоящият век, DYP носи отговорност за страданията на народите на Турция и убийството на хиляди революционери, патриоти и прогресивни личности.[/ref] в истанбулския район Кяътхаане.

adaletyildirimАкцията е с цел да се потърси сметка за репресиите срещу политически затворници. Адалет жертва себе си за да могат другарите й да се изтеглят безпрепятствено. Влиза в престрелка с преследващите ги полицаи, сражавайки се храбро до последния си куршум тя загива мъченически.

Адалет е родена през 1977 година в град Дерсим и е кюрдка. Включва се в борбата, в много ранна, юношеска възраст. През 1994 година е част от партизански отряд в планините на Дерсим. През 1996 е назначена като боец в градските партизански отряди. Когато загива е едва на 19 години и е помощник на командира на отряда от който е част. Народа ни няма да забрави тази своя смела дъщеря. Грoбът ѝ се намира в централното гробище в гр. Дерсим.

Името Адалет в превод означава справедливост. Нашата Адалет, нашата справедливост бе забранена на народа ѝ ….

[divider]