Фашистки нападения и провокации след неуспешния опит за преврат в Турция-обзор-16-07

Вчера започвайки от късния следобед до малките часове на нощта фашистки банди организирани от ПСР започнаха да извършват нападения срещу народа в истанбулските квартали: Окмейданъ, Гаази, Икителли, Първи Май, спорадични стълкновения имаше и в кв. Нуртепе. В Анкара кварталите Йондер, Шахинтепе и Тузличаир, имаше нападения на цивилни фашисти и полиция. В някои градове на Кюрдистан привърженици на Ердоган атакуваха сградите на прокюрдските партии Демократическа Партия на Народите(HDP) и Партия на Демократичните региони(DBP).

В Окмейданъ Революционна младеж и милиционерите от ЕКИПИТЕ ЗА БОРБА СРЕЩУ ФАШИЗМА (ЕБФ) патрулираха през целия ден и през цялата нощ за да предотвратят нападенията на фашистите и за да защитят народа. Опасенията на милиционерите не се оказаха безпочвени. Вечерта фашисти придружени от полицаите-убийци на Ердоган се опитаха да нахлуят в квартала. В района на кафене Шарк народът заедно с милицията отблъсна фашистите, ранявайки двама бандити. След тях полицията нахлу в квартала изстрелвайки газови гранати. ЕБФ стреляха с автоматични оръжия и пушки срещу полицаите, милицията изстреля и самоделна ракета по един от полицейските автомобили. По време на престрелките разпрострели се по всички улици на квартала, полицаите убийци са се опитали да задържат юноша, оказал се насред улицата, след отпора на народа обаче убийците са се отказали от това си намерение и са били принудени да се изтеглят от квартала.

Другаtа „спирка“ на ислямистите и полицията в Истанбул бе квартал Гаази. Около 19:20 часа вечерта тълпа фашисти заедно с полицаите-убийци нахлуха в квартала от към отбивката на околовръстния път водеща към квартала. Стълкновенията се съсредоточиха по главния булевард на квартала „Исметпаша“ и района около Алевитския молитвен дом. Милиционерите на Народен Фронт и жители квартала заедно отблъснаха атаките на фашистите. Милицията откри огън по бандитите и полицията, след което по улиците на квартала бяха устроени барикади с цел по-ефективно противодействие на нападенията. При един от повторните опити на фашистите да нахлуят в квартала автоконвоя им беше подложен на обстрел, при който няколко бандити са били ранени. Престрелките между народните сили и фашистите продължиха до около 03:00 часа сутринта. През цялата нощ обаче милицията остана да патрулира по улиците на Гаази.

В кв. Нуртепе, събралите се пред общинския щаб на ПСР за район Кяътхане, който е разположен квартала, поддръжници на Ердоган са се скандирали из улиците на района. Според местни източници из района са се чували изстрели до късно вечерта. В същото време местните жители са се организирали и са дежуряли из квартала с цел да попречат на фашистите да ги нападнат.

В кв. 1 Май полицията и фашистките банди са нападнали местните жители. Ислямистите са се опитали да линчуват местни младежи, на което те са им отговорили с камъни. След бандитите полицаите са нападнали младежите и са обгазили квартала, убийците са произвели и серия изстрели с автоматични оръжия. Според леви медии има двама задържани от квартала. От няколко дни убийците строят силно укрепен полицейски участък на мястото на бившата поликлиника на квартала. Снощи около 21:00 часа въпреки полицейското нападение местните жители са протестирали срещу изграждането на полицейския участък, който както е видно още преди да бъде изграден вече създава сериозни проблеми на местните .

В кв. Икителли до късните вечерни часове се водиха улични престелки между народната милиция и фашистките сили. Бандите подкрепени от полицията се опитаха на няколко пъти да нахлуят в квартала, като всеки техен опит бе отблъскван от народа и милицията. И тук, както в останалите квартали през цялата нощ хората бяха улицата за да дежурят срещу нови нападения на бандите и полицията.

Отделно от кварталите, в центъра на Истанбул, на бул. Истиклял, ислямисти са линчували жена, която е изразила възмущението си: „А, защото не протестирате за обезглавените войници.“

В Анкара, ислямистите поддръжници на Ердоган оскверниха паметника на загиналите в клането от 10 Октомври 2015, на гарата в града. Издигнатият на лобното място на над 120 души паметник, на който са изписани имената на загиналите е сериозно пострадала след снощните нападения. Снимките и имената на загиналите са били изпочупени и разхвърлени на около. Полицията не се е намесила по никакъв начин за да възпре бандитите.

В кв. „Йондер“ магазини и частни домове собственост на Сирийци са били нападнати от тълпи фашисти. Витрините на магазините и прозорците на домовете са били изпочупени от фашистите. Част от инвентара на един търговски обект в квартала е бил подпален от бандитите. Около 50 търговски обекта в квартала са били плечкосани от фашистките банди.

В квартал Шахинтепе, ислямисти са пускали от колите си османистки бойни маршове, с което са целяли да провокират местните жители които са от Алевитското религиозно малцинство. Провокацията е била не успешна местните жители са прогонили фашистите от квартала. В кв. Тузлучаир полицията е нападала народа с водомети, а цивилни полицаи са се разхождали с автомати и квартала. Около полунощ убийците са се оттеглили в местното полицейско управление.

В южния град Антакия, намиращ се близо до границата със Сирия, нападенията на фашистките банди бяха съсредоточени в кв. Армутлу, тук фашистите дошли с мотори ругаейки и псувайки се опитаха да предизвикат местните жители. Те пък от своя страна им отговориха с камъни прогонвайки ги от квартала. Малко след това фашистите са се върнали и са стреляли по хората с ловни оръжия и пистолети няма данни за ранени или сериозно пострадали местни жители. Меснтите жители са останали по улиците на квартала до около 1 часа през нощта, периодично те са скандирали лозунга: „Рамо до рамо срещу фашизма!“.

В Кюрдистан, в град Малатия, фашистките банди нападнаха офисите на прокюрдските партии HDP и DBP. Бандите са нанесли основно материални щети по сградите на двете партии. Не се съобщава за пострадали членове на партиите или местни жители. В град Диярбекир(Амед) върху събралите се пред сградата на областния съвет на ПСР фашисти е било хвърлено самоделно взривно устройство, което е довело до разпръсването на тълпата фашисти. Предполага се, че акцията е дело на кюрдски милиционери. Отделно от този случай в града през цялата нощ полицията се е опитвала да провокира местните жители, обикаляйки града с бронираните си автомобили и пускайки националистически маршове.

[divider]

кв. Гаази, началото на нападението.

кв. Гаази

https://twitter.com/alihaydardgn/status/754390132602597376

кв. Гаази снощи

 

кв. Окмейданъ снощи, част от нападението на полицията.

 

Повече снимки ще споделим на нашата страница във Фейсбук.