Нападенията на фашистките банди в Турция продължават-17-07-2016

И през изминалата нощ в цяла Турция продължиха нападенията на фашистки банди подкрепени от полицаите-убийци на Ердоган.
В Истанбул, в кварталите Гаази, Армутлу, Окмейданъ, Нуртепе, кв. Йени махалле в район Бааджълар, имаше спорадични стълкновения между фашистките банди, полицията от една страна и милиционери и местни жители от друга.
Освен в Истанбул, съобщения за нападения дойдоха и от градовете Хопа, Трабзон и Малатия и Антакия.

В кв. Гаази имаше престрелки между банди привърженици на Ердоган, полицията от една страна и народа и милиционерите от друга. Започвайки от вечерните часове до късно през нощта фашистките сили се опитваха да нахлуят в квартала и да тероризират местните жители. Благодарение на ефективната съпротива фашистите и убийците не успяха да осъществят плановете си. При престрелките бяха ранени общо 3ма души, сред които и един член на Народен Фронт, състоянието на ранените е добро, и те се възстановяват.

 

В кв. Армутлу още от обедните часове от местните джамии към „вярващите“ бяха отправени призиви да се съберат на площада в кв. Буюк Армутлу, и да нападнат Кючюк Армутлу, който е в съседство. Тук отново полицаите и фашистите действаха заедно, милиционерите на DHKC(Революционен Народно-Освобоителен Фронт) обаче провалиха плановете на фашистите и покровителите, в следствие на което тълпите се пръснаха набързо. Вечерта предвождани от местни ръководители на управляващата фашистка партия ПСР, ислямисти се насочиха към квартал Кючюк Армутлу за втори път в рамките на същият ден. Те отново бяха посрещнати от милицията, която откривайки огън по въоръжените с брадви, ножове, колове и други оръжия фашисти, ги накара да се приберат обратно в барлогите си.

В Окмейданъ полицаите-убийци през цялата нощ на няколко пъти се опитаха да нахлуят в квартала и да тероризират местните жители. Освен убийците, конвой на фашисти се е опитал да влезе в квартала, но е бил спрян от революционната младеж, която е замеряла колите на фашистите с камъни. Фашистите са се изтеглили от мястото веднага след като са получили отпор.

В кв. Нуртпе съседния кв. Чаян, който е под контрола на Народен Фронт, фашисти събрали се по призива на кмета на район Кяътхане, в който се намират и двата квартала до късно вечерта се опитваха да нахлуят в кварталите. Благодарение на революционерите и народа обаче всички тези опити на фашистите и полицаите-убийци които ги покровителстват са останали напразни. На няколко пъти автомобили на фашисти опитващи се да влязат в двамата квартала са били спрени от народа, като някои от тях са били и замеряни с камъни и фашистите в тях са получили наранявания.

В кв. Йени махалле, в район Бааджълар, фашистите са изпочупили прозорците на Културен Център Каранфили, който е част от Народен Фронт. Извън този случай не се съобщава за напрежение в квартала. В кв. Алибейкьой милиционерите са открили огън по полицейски автомобил, след което са хвърлили коктейли молотов по него. Автомобилът е унищожен.
В район Есенюрт, един фашист е бил прострелян, предполага се, че акцията е дело на местни милиционери. Събралите се на площада в района фашисти са се разпръснали след стрелбата.

Междувременно стана ясно, че фашистката власт е пренасочила 1800 командоси към град Истанбул, и десетки единици бронирана техника заедно с тях. Започналите след атентата на летище Ататюрк засилени репресивни мерки на властта, придобиват нови мащаби след опита за преврат от миналия петък и събота. Според някои леви медии в страната цари необявено извънредно положение. Като пример се изтъква и заповедта на министреството на правосъдието за забрана за безсрочната забрана за свиждания наложена на политическите затворници в страната. В същата заповед се посочва и, че никой от затворници няма да се освобождава при изтичане на срока на задържането му или присъдата, до второ нареждане. ПСР, която се лансира, като пръв защитник на демокрацията и партия бореща се срещу „военната диктатура“ прилага същите мерки като военните хунти от предходните периоди в историята на Турция.

В град Хопа, област Артвин, разположен в източната част на черноморския регион на страната, полицията нападна и задържа 12 местни жители защитаващи квартала си от нападенията на фашистките банди подкрепящи Ердоган. Прокуратурата е повдигнала на задържаните обвинение в „нападение на „граждани защитаващи демокрацията“ и подкрепа на превратаджиите.“ На 9 от задържаните общо 12 жители на града, съдът е наложил постоянна мярка за задържане под стража. Така, нападенията на фашистките банди бяха защитени от закона, а акта на самозащита на прогресивното гражданство бе инкриминиран.

В град Малатия, Северен Кюрдистан, където и в събота през нощта имаше фашистки нападения срещу офиси на кюрдски партии, снощи фашистките банди се насочиха към квартал Пашакьюшкю, който е населен предимно с хора от религиозното малцинство Алевити. Според леви медии фашистите през целия ден са провокирали местните жители преминавайки през квартала с колите си, от които са пускали националистически песни и османски маршове. Вечерта фашистите са се опитали да нахлуят в квартала стреляйки с оръжия и хвърляйки самоделни гранати. След съпротивата на местните жители нападението е било отблъснато. Виждайки, че подопечните им цивилни фашисти са се провалили полицаите-убийци на Ердоган са взели решение да нападнат квартала. Десетки полицаите от отряда за борба с безредиците придружени от бронирана техника са нападнали квартала, след което отново са повикали ислямистките банди да влязат вътре. Едва около полунощ след намесата на представители на културни дружества на Алевитите в Турция, полицията се е изтеглила от квартала, а заедно с нея и фашистите. Въпреки, това месните са останали на улицата за да дежурят.
Друг обект на фашистките нападения е била протестантската църква в града. Снощи тя е била замеряна с камъни от бандитите. По сградата има материални щети няма информация за ранени представители на християнската общност в града.
Освен в Малатия, фашистите са осквернили и католическата църква в град Трабзон(Трапезунд) разположен на черноморския бряг на страната. И тук църквата е била замеряна с камъни, прозорците ѝ са били изпочупени с павета, фашистите са се опитали да влязат вътре чупейки вратата, но след като усилията им не са дали резултат те са се разотишли.

В град Антакия за поредна нощ фашисти се опитаха да нахлуят в кв. Армутлу. Но след отпора на местните жители фашистите се отказаха от тези си намерения. През цялата нощ жителите на квартала останаха на улицата за да дежурят срещу евентуални нападения.

[divider]

 

[divider]

кв. Гаази Истанбул.

https://twitter.com/HalkGercegi4/status/754699222109257729

кв. Гаази

 

Окмйеданъ, Истанбул

Положението в кв. Пашакьошкю, гр. Малатия тази сутрин

https://twitter.com/seerencelik/status/754959245444087808

кв. Армутлу, в гр. Антакия.