ПОЛИТ. ЗАТВОРНИЦИТЕ НА НАРОДЕН ФРОНТ ЗАПОЧНАХА ГЕНЕРАЛНА СЪПРОТИВА В ЦЯЛА ТУРЦИЯ

След като ПСР засили своите репресии срещу политическите затворници, всички полит. затворници членове на Народен Фронт, намиращи се в затворите в цяла Турция, започнаха ГЕНЕРАЛНА СЪПРОТИВА. Искания на съпротивляващите се полит. Затворници са:

1- Правният акт 45/1, който е завоевание на Голяма Смъртна Гладна Стачка, даващ правото на полит. затворниците да се срещат за 10 часа с общо 10 души да бъде прилаган.

2-Болните полит. затворници да бъдат освободени.

3-Да бъде премахнато ограничението за получаване на книги и периодичен печат.

4-Правото на лечение да бъде спазвано.

5-Да бъде прекратено интернирането на полит. Затворници.

6-Да бъде премахнато ограничението за броя на вещите в килиите.

В рамките на Генералната Съпротива революционерите полит. затворници извършиха следните акции:

tayad-Полит. затворничките от Женския затвор в истанбулския район Бакъркьой, отказаха да напуснат мястото за свиждания. След като в акцията се включиха и семействата, дошли на свиждането, администрацията на затвора изкара насила полит. затворничките и семействата от мястото за свиждания. В следствие на това нападение полит. затворничката Султан Ъшъклъ, не може да движи ръката си, която е силно увредена от огнестрелните рани, които тя е получила при престрелката, след която попада в плен.[ref] Повече за тази престрелка може да научите тук .[/ref] По телата на всички полит. затворнички ясно личат следите от мъченията и белезниците. При тази акция революционерките са скандирали лозунга: „КРАЙ НА ЗАБРАНИТЕ ЗА КНИГИ И ПЕРИОДИКА, ПРАВОТО НА РАЗГОВОРИ ДА БЪДЕ СПАЗВАНО!“

Миналата седмица полит. затворниците в затвора от тип „F” с повишено ниво на сигурност, намиращ в град Одрин(Едирне) са нанесли щети по предметите в помещението за свиждания, в знак на протест срещу недопускането на полит. затворника Сюлейман Матур на свиждането. След това те са били нападнати и насила вкарани в изолационни килии, тип „карцер“. Тази седмица пък, директорът на затвора от тип „F” в гр. Одрин, Хайдар Али Ак, е наложил на всички полит. затворници, забрана за свиждания за срок от 2 месеца. Като мотив за решението си той е изтъкнал, че: „те са опасни, когато са извън килиите.“ В знак на протест срещу това решение, революционерите полит. затворници, от затвора от тип „F” в гр. Одрин са запалили огньове в 4 от килиите, в които са били вкарани, като са заявили, че „ако не ги допуснат до свиждане, тогава ще станат още по-опасни.“ След запалването на килиите администрацията на затвора се чуди, каква ответна мярка да предприеме. На свой ред полит. затворниците са заявили, че съпротивата им все още е в началото, като ще предприемат всички легитимни акции докато исканията бъдат изпълнени. След акцията на революционерите, полит. затворници по запалване на килиите, те са били преместени в т. нар. „сюнгерни стаии“[ref] Повече за този вид мъчение може да научите тук (на английски език)[/ref], а след това отново са били върнати в изолационни килии, тип „карцер“.

Полит. затворниците в затворите: в гр. Синджа, обл. Анкара, в гр. Къръклар, обл. Измир, гр. Кандъра обл. Коджаели, и в гр. Текирдаг, провеждат акция по удряне на вратите на килиите и скандиране на лозунги. Полит. затворниците заявяват, че ако не бъдат направени постъпки за изпълняването на исканията им ще продължат с акциите, като няма да се ограничат само със скандиране и удряне по вратите на килиите.

Източник: http://halkinsesitv.org/tum-ozgur-tutsaklar-genel-direnisteler/