Съпротива в женския затвор в район „Бакъркьой“ , гр. Истанбул

На 25 юли, понеделник е ден за свиждания в Женския Затвор в район „Бакъркьой“ в Истанбул. Както миналата, така и тази седмица правото за свиждания на полит. затворничките е отнето. Когато семействата от TAYAD[ref] Дружество за взаимопомощ и солидарност на семействата на политическите затворници, основано през 1986, то води борба за спазването на човешките права на политическите затворници в Турция.[/ref] отиват на портала на затвора им е казано, че свижданията на полит. затворниците от общите килии C9 и C10 са по различно време, т.е свижданията няма да са по едно и също време, както е било до сега.

Близките и семействата дошли на свиждане не са приели това „нововъведение“. Те са пискали свижданията на затворничките от двете общи килии да бъдат по едно и също време, както всъщност е било до сега.
Надзирателите от своя страна са им съобщили, че 8 души на които миналата седмица им е била наложена забрана за свиждане не могат да се срещат с близките си. Семействата не са приели тези условия и са излъчили двама представители, които да се срещнат с администрацията на затвора. На семействата е било разрешено да се срещнат с по 5-ма души от двете общи килии, т.е с общо 10 души. Те са се съгласили с това и са провели свиждане с тях.
След свиждането полит. затворничките не са напуснали залата за свиждания и са започнали седяща стачка. Семействата също са се присъедини към стачката, не напускайки залата. Протестът и съпротивата са продължили около час и половина. Магистратът на затвора се е срещнал със семействата като пред тях е заявил, че има нова директива, след което си е тръгнал. След около 20 минути той е поискал да бъдат изпратени подкрепления от жандармерията и надзиратели. След пристигането им те заедно са нападнали семействата и полит. затворниците и на сила са ги извели от залата за свиждания.

Същият ден семействата от TAYAD от са провели импровизирана пресконференция пред затвора. На нея семействата са заявили, че новите закони и директиви затворническите администрации своеволно отнемат правата на затворниците. Правото. а свиждане, на разговор по телефона, среща с адвокат, среща с приятели, получаване и съхранение на книги, и периодика биват отнемани със своеволни решения на директорите на затворите.

Пресконференцията завърши със скандирането на лозунгите:

ПОЛУЧАВАНЕТО КНИГИ И СПИСАНИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАБРАНЯВАНО!

ПРАВОТО НА СРЕЩА С АДВОКАТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТНЕМАНО!

ПРАВОТО НА РАЗГОВОР ПО ТЕЛЕФОНА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТНЕМАНО!

ПРАВОТО НА СВИЖДАНЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТНЕМАНО

ПРАВОТО НА РАЗГОВОРИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТНЕМАНО!