БУРНА НОЩ В ИСТАНБУЛ: Полицаи и банди фашисти нападнаха протестни акции за солидарност с HDP

През изминалата нощ в истанбулските квартали „Окмейданъ“, „Гаази“ и „Икителли“ се водиха улични престрелки между милиционери на левите организации(главно DHKP-C и PKK) полицията и организирани банди от националисти и ислямисти. Престрелките са избухнали след като полицията е нападнала протестни шествия на жители на гореизбоените квартали, срещу арестуването на депутати от Демократическата Партия на Народите. При полицейското нападение в квартал „Икителли“ разположен в район Бахчелиевлер в европейската част на града, полицията е открила стрелба с огнестрелни оръжия по демонстрантите. Според непотвърдени данни 1 член на движението Народен Фронт е бил ранен.

Почти по същото време пък пред полицейско управление в район „Кадъкьой“ рапзоложен в азиатската част на Истанбул, симпатизантки на HDP, които са провеждали седяща стачка с искане задържани членове на партията да бъдат освободени са били нападнати от банда ислямисти и националисти. Съобщава се за няколко ранени жени, които са били откарани по спешност в болница в района.
Освен в тези квартали престрелки между полицията и кюрдски младежи са се водили и в кварталите „Канария“ и „Хаджъ Хюсрев“. По-късно през нощта дойде информация, че в район „Бааджълар“ разположен в европейската част на града и в район ‘Юмранийе“ разположен в азиатската част също се водят престрелки между местни кюрдски младежи и полицията.
Тази сутрин пък стана ясно, че полицията е предприела мащабни операции в тези райони, като домовете на кюрдски семейства в кварталите Хаджъ Ахмет и Хаджъ Хюсрев са били блокирани от полицията, блокада има в района на квартал „Куртулуш“. Кварталите, които са разположени в широкия център на Истанбул, са едни от местата в мегаполиса, където честно се стига до сблъсъци между кюрдските младежи и полицията.
Народен Фронт отпави призив към всички свои членове и симпатизанти да се включат в акциите за солидарност с HDP, и да застанат рамо до рамо срещу репресиите на фашистката власт.


Снимки от кв. „Икителли“
https://twitter.com/hayriituncc/status/794970673420636160


Снимки от район „Бааджълар“
https://twitter.com/hayriituncc/status/794949343723814914


кв. „Окмейданъ“
https://twitter.com/Dev0kmeydani/status/795383935228399616


кв. „Канария“
https://twitter.com/HalkGercegi4/status/795357554226380800

Реклами