КЮРДИСТАН: Безсрочна гладна стачка в град Дерсим с искане да бъдат предадени телата на загинали партизани

На 24 Февруари в град Дерсим(Тунджели) център на едноименната област в Северен Кюрдистан(Източна Турция), Кемал Гюн, баща на загиналите през миналата година партизани на Революционен Народно-Освободителен Фронт(DHKC) Чаян[ref]http://borbataa.16mb.com/престрелка-между-партизани-на-dhkc-и-арме/[/ref] и Мурат Гюн започна безсрочна гладна стачка с искане държава да предаде на семействата им телата на загиналите при бомбардировка на фашистката турска армия на 7 Ноември 2016 година 11 партизани на революционното движение.

След дни на седящи стачки в Истанбул и Дерсим, които бяха нападани от полицаите-убийци, Кемал Гюн взе това решение,а именно да започне гладна стачка за да бъдат предадени телата на убитият му син и неговите другари. Както бяхме писали миналият месец, DHKC съобщи, че 10-ма партизани на движението са загинали след като лагерът, в който те са се намирали е бил бомбардиран от фашистката армия на 7 Ноември 2016 година. Към Кемал Гюн се присъедини и чичото на загиналата при същата бомбардировка партизанка Айсун Сабан. Двамата ежедневно провеждат седяща стачка в парка Сейт Ръза, намиращ се в центъра на областния град.

Освен гладната стачка и седящата стачка, от януари насам Народен Фронт-Турция провежда кампания с искане фашистката държава да съобщи какво се е случило с 11-те партизани след бомбардировката от 7 Ноември 2016 година. В последните седмици,на възлови места в Истанбул, членове на движението оставят кутии под формата на малки ковчези, с прикрепени върху тях листовки и плакати на кампанията. В Европа пък бяха организирани демонстрации пред дипломатическите представителства на фашистка Турция настояващи държавата да предаде на семействата им телата на загиналите партизани. Особено масов бе протеста в столицата на Гърция, Атина, в който освен представители на Народен Фронт се включиха и членове на анархистки и комунистически организации от Гърция.