ТУРЦИЯ: Полицаи убиха млада революционерка при щурм на апартамент в Истанбул

Около полунощ на 5-ти срещу 6-ти Май 2017 година, полицаите-убийци на фашистката власт на Ердоган и ПСР(Управляващата фашистка партия на Ердоган) са нахлули в апартамент в жилищен блок разположен в истанбулския район „Кючюкчекмедже“(европейската част на града; бел. Ред.). При нахлуването си наемните убийци на олигархията са разстреляли 18-годишната революционерка Съла Абалай.

Съла Абалай

Абалай, която е член на Федерацията на Революционната Младеж при марксистко-ленинисткото движение Народен Фронт-Турция бе арестувана и хвърлена в затвора през април 2015 година заради участие в протестни акции с искане имената на полицаите убили 15-годишният Беркин Елван да бъдат оповестени публично. В затвора Абалай проведе близо едномесечна гладна стачка, след като бе хвърлена в изолационна килия в женския затвор в истанбулския район „Бакъркьой“. Тогава нейното искане бе да бъде преместена при своите другарки полит. затворнички от Народен Фронт. В крайна сметка администрацията на затвора бе принудена да приеме това нейно искане, под натиска на другарите на Съла, който организираха акции за солидарност с нея пред затвора.

Освен с участието си в протестни акции за Беркин Елван, Съла Абалай е известна на обществеността и с активната си дейност в борбата на гимназиалната младеж в Турция, и по-специално на тази в Истанбул, за безплатно образование и прилагане на научни методи на обучение и възпитание в училищата и прекратяването на репресиите спрямо младежи активно защитаващи революционните идеи.

Часове след убийството на Абалай тази нощ, буржоазните медии в Турция започнаха да тиражират манипулативни статии, в който 18-годишната революционерка бе обявена за „лидер на нелегалната организация DHKP-C”, като същевременно в своите материали буржоазните драскачи разпространиха лъжата, че при щурма е избухнала престрелка и Съла е стреляла по полицаите. Тези лъжи обаче бяха опровергани от жителите на блока, в който е била убита Абалай. Съседите разказват, че през нощта са чули множество изстрели от автоматични оръжия и са се уплашили при вида на полицаите и бронираните машини в района.

Междувременно Народен Фронт-Турция излезе с декларация осъждаща убийството на Съла Абалай. В изявлението си движението, заяви, че това е убийство без съд и присъда и екзекуция, целяща да всее страх сред редиците на революционното движение и народните сили борещи се срещу фашистката диктатура в страната.

Това не е първият случай на убийство без съд и присъда извършен от полицаите-убийци на Ердоган. Само за последните 2 години от 2015 насам до сега при почти идентични обстоятелства бяха убити 7 души сред които и 3 революционерки и една кюрдска патриотка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

http://borbataa.16mb.com/мъченията-в-дирекцията-по-сигурностт/

 

http://borbataa.16mb.com/кв-бааджълар-вече-има-4-ален-каранфил/

 

http://borbataa.16mb.com/защо-бе-убита-дилек-доан/

 

http://borbataa.16mb.com/поредно-убийство-без-съд-и-присъда-в-ту/

 

http://borbataa.16mb.com/убивайки-йълмаз-не-можете-да-сломите-н/