КЮРДИСТАН: Победа за гладната стачка на Кемал Гюн

Вчера фашистката власт предаде тленните останки на 9-ма партизани на 70-годишният Кемал Гюн, който 90 дни наред провеждаше гладна стачка на площад „Сейд Ръза“ в центъра на град Дерсим, център на едноименната област в Северен Кюрдистан(източна Турция). След близо 200 дни седяща стачка и 90 дни гладна стачка, Кемал Гюн успя да накара фашистката власт в Турция да предаде на семействата им тленните останки на 11 партизани на марксистко-ленинисткото движение Революционен Народно-Освободителен Фронт(DHKC) които бяха убити при бомбардировка на партизански лагер извършена от фашистката турска армия в началото на месец ноември миналата година.

След започналите през месец февруари тази година протест и мащабна кампания на Народен Фронт-Турция с искане за предаването на тленните останки на загиналите революционери, държавата бе принудена да изпълни исканията на Кемал Гюн без да поставя каквито и да било допълнителни условия на семействата на загиналите. Сред убитите партизани е и Мурат Гюн, който е по-големият син на дядо Кемал, заедно с брат си Чаян двамата се включват в партизанския отряд на DHKC преди около 2 години и заминават за планинската област Дерсим.

От убитите 11-ма партизани, само тленните останки на 4-ма бяха идентифицирани чрез ДНК анализи, това са Бюнямин Кълъч, Тунджел Аяз, Мелих Ъшък и Мустафа Доору. Костите на останалите партизани не са били идентифицирани, тъй като са силно обгорени от химическите оръжия използвани при бомбардировката срещу лагера. Поради тази причина дядо Кемал и семействата на убитите революционери са решили да положат костите на партизани в костница, която ще бъде изградена за целта край град Хозат, област Дерсим, именно в района на този общински център се намира и лагера, където са били убити партизаните.

Естествено борбата не е приключила, сега е време отговорните за това клане да дадат сметка пред народната справедливост!