Бащата на Нурийе Гюлмен, Шаабан Гюлмен: Полицията ни заплашва

На 30 Октомври, семействата на университетската преподавателка Нурийе Гюлмен и учител Семих Йозакча, които от 9 Март насам провеждат безсрочна гладна стачка, дадоха информация относно здравословното състояние на двамата стачкуващи, на пресконференция в турската столица Анкара.


Бащата на Нурийе Гюлмен, която към момента се намира в отделението за политически затворници в болница „Нумуме“ в Анкара, Шаабан Гюлмен заяви, че полицията в родния му град Кютахия(западна Турция), неколкократно е отправила заплахи към него и към роднините му. По думите му полицаите са заявили, че родния дом на Гюлмен, както и домовете на близките на семейството могат да бъдат опожарени, а обитатели им да бъдат замеряни с камъни от „разярени тълпи“ „граждани“. Гюлмен добави още, че полицаите са му оказвали натиск да застави дъщеря си да прекрати гладната стачка.

НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ ВЪВ ВРАГОВЕ НА ДЪРЖАВАТА

Шабан Гюлмен заяви, също че е успял да види дъщеря си в болница „Нумуне“ едва за 5 минути, като те са били разделени от стъклената врата на стаята, в която се намира тя. Той отбеляза, че посещението му е вдъхнало сили на Нурийе. Гюлмен добави още, че условията в отделението, в което се намира дъщеря му са изключително тежки, и че човек в нейното състояние трудно би издържал.

Гюлмен за пръв направи и публично изказване относно гладната стачка на Нурийе, ето какво каза той:

„Ние не искаме да се превръщаме във врагове на държавата. Но със своите действия политиците ни карат насила да ставаме техни врагове. Все повече оставаме с впечатлението, че те се стараят всячески за да се стане факт това. Ние като техни семейства, искаме нашите деца да бъдат върнати на работните им места в името на това най-после да бъде възстановен мирът. Управляващите трябва да бъдат обединители, ако искат мирът в страната да бъде възстановен. Ние не искаме да се превръщаме във врагове на държавата. Връщането на работа на нашите деца, ще спомогне и за възвръщането на нормалния ритъм на живота на нашите семейства.“