Месечен обзор на съпротивата в затворите в Турция(Декември 2017-Януари 2018)

Уважаеми читатели започвайки от този месец, ежемесечно нашата редакция ще ви представя кратка хронология на съпротивата на политическите затворници в Турция срещу въвеждането на затворнически униформи, изолацията, мъченията и правонарушенията, които са част от тяхното ежедневие. Надяваме се тази информация да бъде полезна на нашите читатели и да даде поне един общ поглед върху случващото се в турските затвори, в условията на извънредното положение обявено от фашистката власт на ПСР и Ердоган в средата на 2016 година.

С нова наредба-закон, която бе официално публикувана в държавен вестник на 24 Декември 2017 година, бе въведена задължителна затворническа униформа за политическите затворници в Турция. В средата на месец юли фашисткия президент Ердоган обяви, че се планира въвеждането на униформа за подсъдимите по процеса за опита за преврат от 15 Юли 2016г. Според левицата в Турция обаче затворническата униформа ще бъде задължителна и за революционерите намиращи се в затворите на фашистката власт.

На 25 Декември 2017г. политическите затворници на Народен Фронт-Турция обявиха, че започват ефективни протестни действия срещу затворническите униформи. От началото на месец юли 2016г. политическите затворници започнаха Генерална съпротива срещу репресиите в затворите, като на места бяха проведени и гладни стачки.

Това не е първият опит на олигархията в Турция да въведе задължителна униформа за политическите затворници. През 1984 година, фашистката 12-септемврийска хунта се опитва да наложи задължителна униформа на революционерите в турските затвори, но тези планове се провалят, след като политическите затворници на Народен Фронт и Съюза на Революционните Комунисти в Турция(TİKB) обявяват Смъртна Гладна Стачка, в която загиват 4-ма революционери, а именно Абдуллах Мерал, Хасан Телджи, Хайдар Башбаа и Мехмет Фатих Йоктюлмуш(на второто изображение). В резултат на протеста хунтата отменя затворническите униформи и се принуждава да направи отстъпки и да гарантира спазването на основните човешки права в затворите.

И този път фашистката власт в Турция няма да успее да сломи политическите затворници. Изпадналата в една от най-дълбоките си кризи турска олигархия, въведе извънредно положение за да смаже съпротивата на революционерите и народа. От средата на месец юли 2016 до днес в затворите са хвърлени повече от 200 членове на Народен Фронт-Турция. Отделно от тях хиляди други дейци на лявото движение бяха хвърлени по затворите превърнати в конц. лагери. Днес олигархията за пореден път се опитва да реши кризата си опитвайки се да сломи политическите затворници. Целта ѝ е не толкова да ги унищожи физически, а по-скоро идеологически.

Всявайки страх чрез мъченията и инквизициите си фашистката власт се опитва отново да съгради онази стена от страх в съзнанието на народа, която бе разрушена с Народното Въстание от Юни 2013г. Но за да завърши „строежа“ на тази стена е необходимо да бъде пречупена волята на революционерите в затворите, именно това е целта на затворническите униформи. Но няма да успеят! Фашистката власт на ПСР няма да успее да сломи 80 милиона народ!26 Декември 2017; гр. Измир

Политическата затворничка, член на Народен Фронт-Турция, Диидем Акман запали своята килия в изолационния затвор „Шакран“ разположен недалеч от пристанищният град Измир, в знак на протест срещу въвеждането на затворническите униформи. Това първата акция на съпротива срещу решението на фашистката власт, което влезе в сила официално на 24 Декември. До към средата на 2016 година, Акман бе държана в женския изолационен затвор в град Синджан, край столицата Анкара, но след обявяването на извънредното положение заедно със свои другарки, също членове на марксистко-ленинисткото движение тя бе интернирана в изолационния затвор „Шакран“. Тук тя, както и всички останали политически затворници са подложени на почти непрекъснати мъчения, психически и физически тормоз заради своята революционна идентичност.

26 Декември 2017; гр. Гебзе

Политическите затворнички, членове на Народен Фронт, Елиф Аккурт и Фадик Адъяман, намиращи се в женския затвор край град Гебзе, разположен на около 100 километра източно от Истанбул, са били интернирани в изолационния затвор в гр. Синджан, обл. Анкара.

28 Декември 2017; гр. Истанбул

Килията на политическите затворници Умут Алтун, Хасан Фарсак и Шериф Турунч е била щурмувана от надзиратели. Група от около 20-30 надзиратели е нанесла жесток побой на тримата революционери. Те са били бити с метални тръби по ходилата, след което са били хвърлени в т.нар. „сюнгерна стая“, в която тримата са престояли няколко часа. Шериф Турунч е бил откаран в интензивното отделение на близка болница, след като е припаднал в следствие на тежкия побой нанесен му от надзирателите.

4 Януари 2018; гр. Истанбул

На 4-ти Януари политическите затворници членове на Народен Фронт, сред които и членове на лявата музикална група „Йорум“, намиращи се в изолационния затвор разположен край истанбулското предградие Силиври заявиха, че ще проведат едноседмична гладна стачка в знак на протест срещу въвеждането на затворнически униформи. Според някои източници в гладната стачка са се включили около 50 полит. затворници. Информацията за стачката бе оповестена от адвокатската организация Правно Бюро на Народа в социалната мрежа туитър. Затворът край Силиври е познат още като турския „Гуантанамо“, поради неговите мащаби и заради жестоките мъчения, на които често са подлагани десетки политически затворници държани в него.

10 Януари 2018; гр. Къръккале

От 10 до 17 Януари 2018 година, политическите затворници членове на Народен Фронт, са провели едноседмична гладна стачка в знак на протест срещу въвеждането на затворническите униформи.

10 Януари 2018; гр.

Политическите затворници членове на Народен Фронт в изолационния затвор край град Текирдаа(Родосто), източна Тракия(западна Турция) са провели едноседмична гладна стачка в знак на протест срещу налагането на затворнически униформи.

16 Януари 2018; гр. Адана

Според информация разпространена от интернет изданието на Народен Фронт-Турция, „Гласът на Народа“(Halkın Sesi) политическите затворници, членове на движението, намиращи се в изолационния затвор край град Адана, южна Турция, са обявили, че ще проведат едноседмична гладна стачка срещу въвеждането на затворнически униформи. Стачката е започнала на 15 Януари, като е приключила на 22 Януари.

16 Януари 2018; гр. Ван

Политическите затворници членове на Народен Фронт, в изолационния затвор в гр. Ван, съобщават, че надзирателите са нахлули в килиите им и са иззели насила приборите използвани за хранене, като вилици и лъжици, под претекст, че се „вдигало много шум“.

19 Януари 2018; гр. Чанаккале

Политическите затворници Хюсеин Дурмаз и Синан Кочум са били интернирани от затвора в град Чанаккале в изолационния затвор „Къръклар“ край Измир.

22 Януари 2018; затворите в цяла Турция

На 22 Януари, адвокатите от Сдружението на Прогресивните Юристи(на тур. ез. Çağdaş Hukukçular Derneği), обявиха едноседмична гладна стачка, в затворите, в които се намират, в знак на протест срещу тежката изолация наложена върху тях. Адвокатите от ÇHD и Правно Бюро на Народа бяха задържани след като на 12 Септември 2017 година, техните офиси и домове бяха щурмувани от полицията. В последствие съдът им наложи на всички задържани адвокати, мярка за постоянно задържане под стража. От тогава насам адвокатите са подложени на различни мъчения, психически и физически тормоз, като върху тях е наложена тежка изолация.

23 Януари 2018; гр. Къръккале

На 23 Януари, 12 политически затворници членове на Народен Фронт са били интернирани насила от затвора край Силиври, Истанбул, в изолационния затвор край град Къръккале, разположен в централната част на Турция. Според разказите на роднини на интернираните революционери, при пристигането си в Къръккале, те са били подложени на брутален побой от страна на надзирателите, заради това, че са отказали да съблекат дрехите си и да бъдат претърсени. Охранителната рота на жандармерията, която охранява външния периметър на затвора и ескортира затворници от и до затвора, също е участвала в издевателствата над революционерите. Дрехите на Народно-фронтовците са били разкъсани, като някои от близките на пострадалите казват, че в момента те са почти голи или върху тях има само бельо. Майката на един от интернираните революционери, заявява, че синът е треперел от студ и е бил само по потник на свиждането с нея. Жената разказва, че управата на затвора и надзирателите са отказали да приемат връхните дрехи, които тя е искала да остави на сина си.

24 Януари 2018 година; гр. Адана

13 политическите затворници членове на Народен Фронт, са били интернирани от затвора край Силиври, Истанбул, в изолационния затвор край град Адана южна Турция. Предполага се, че интернирането на революционерите е свързано с въвеждането на затворническите униформи и властта, цели да ги разпръсне в различни затвори из цялата територия на страната, за да може по-лесно да смаже съпротивата им.

25 Януари 2018 година, гр. Измир

Политическата затворничка, член на Народен Фронт, Назифе Онай, която страда от онкологично заболяване е била интернирана от затвора Силиври, край Истанбул, в женския изолационен затвор край Измир, западна Турция. Онай е учителка по професия, като на 6 Март миналата година тя започна седяща стачка в центъра на Истанбул, в знак на протест срещу изхвърлянето си от работа по силата на т.нар. Наредби-закони. След като Нурийе Гюлмен и Семих Йозакча бяха хвърлени в затвора в края на месец Май 2017 година, Назифе Онай, продължи своя борба, като се включи в ежедневният протест „Искам своето работно място обратно!“, който се провежда вече близо 450 дни, на пешеходния булевард Юксел, в центъра на столицата Анкара. Заради участието си в протеста Онай бе задържана и в последствие хвърлена в затвора. В края на Ноември тя бе освободена, но после отново бе хвърлена в изолационните килии на Силиври.

29 Януари 2018; гр. Болу

Според данни на Правно Бюро на Народа, 7 полит. Затворници, членове на Народен Фронт са били интернирани в затвора край град Болу. Този изолационен затвор бе избран за „пилотен“ от фашистката власт, в хода на подготовката за въвеждането на затворнически униформи.

Предполага се, че интензивното интерниране на революционерите от затвора край Силиври, е свързано с въвеждането на затворническите униформи и властта, цели да ги разпръсне в различни затвори из цялата територия на страната, за да може по-лесно да смаже съпротивата им.

29 Януари 2018; гр Елязъ

Политическият затворник Сюлейман Гьоксел Йердут е бил интерниран от затвора „Къръклар“ разположен край град Измир, западна Турция, в изолационния затвор край град Елязъ, Северен Кюрдистан(Източна Турция). Йердут е бил хвърлен в единична изолационна килия, като му е било заявено, че няма други политическите затворници освен него. В знак на протест той е започнал безсрочна гладна стачка, настоявайки да бъде преместен в друга килия, където да бъде заедно със свои другари полит. затворници.

Няколко дни преди тази новина, в социалната мрежа туитър бе разпространена информация, че в този затвор, надзирателите са карали близките на затворниците, идващи на свиждане да събличат дрехите си за да бъдат претърсвани. Според някои източници е имало и опити за сексуални посегателства от страна на надзирателите.

ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО ЩЕ ПОБЕДИ МЪЧЕНИЯТА!

Реклами