ГЪРЦИЯ: Започна делото срещу двама членове на Народен Фронт(обзор)

На 30 Януари в гръцката столица Атина започна делото за екстрадицията на революционери Шаади Йозполат и Мехмет Доан. Двамата заедно с още седмина свои другари бяха хвърлени в затвора от правителството на СИРИЗА, след като в края на месец ноември миналата година, гръцката полиция проведе операция срещу дейците на Народен Фронт-Турция в страната. Обвинението срещу 9-мата революционери бе, че с подготвяли атентат срещу президента на фашиста Турция Р. Ердоган, който посети Гърция в началото на декември.

След ареста на двамата революционери фашистката власт в Анкара побърза да поиска тяхната екстрадиция. Техните другари навън заедно с представители на гръцки леви организации започнаха кампания за тяхното освобождаване, като през миналия месец тази кампания продължи с искане Доан и Йозполат да не бъдат екстрадирани в Турция.

Кампанията очевидно бе намерила голям отзвук в средите на лявото движение в южната ни съседна, или поне това заключение можем да си направим от броя на представители на гръцките леви организации присъствали на първото заседание по делото срещу двамата революционери. Преди началото на заседанието, членовете на Народен Фронт разпънаха трансперант гласящ: „КРАЙ НА ЗАГОВОРИТЕ СРЕЩУ 9-МАТА ТУРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ! НЕ НА ЕКСТРАДИЦИИТЕ! ВСИЧКИ ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ НЕЗАБАВНО!“

В 12:00 часа на 30 Януари, започна и същинското заседание. На него присъстваха над 70 души представители на почти всички организации от традиционната левица, както и много анархисти, които винаги са подкрепяли Народен Фронт срещу репресиите на гръцката държава. По искане на защитата бе съставен списък от представители на гръцката левица, които да свидетелстват в полза на Доан и Йозполат, но в последствие съдът прецени, че списъкът е прекалено дълъг и позволи само на трима души от него да се изкажат в защита на революционерите. Като свидетели бяха изслушани представител на Синдикалната Конфедерация на държавните служите, който разказа, че не еднократно е посещавал Турция и че при всичките му пътувани се е сблъсквал със случаи на правонарушения от страна на властта. Той заяви, че двамата революционери, са комунисти, революционери и именно поради тази причина те са на подсъдимата скамейка днес. След него думата взе адвокат, който в миналото е посетил на няколко пъти Турция, като част от делегация на Атинската адвокатска колегия. Адвокатът разказа, че е посетил лично няколко турски затвора, като дори при едно от посещенията си той е бил задържан и експулсиран от страната. Той подчерта, че в Турция хората са подложени на репресии и мъчения заради своите убеждения. Последен думата взе Панайотис Лафазис, който заемаше поста министър на енергетиката в първото правителство на СИРИЗА, през 2015 година, но по-късно напусна партията и създаде свое движение под името „Народно единство“(Laiki Enotita). Той заяви, че репресиите на властта срещу турските революционери са продиктувани от нейния колабороционизъм с Турция и, че хвърлянето им в затвора е политически мотивиран акт. Като цяло всички свидетели изказали се по време на делото обърнаха внимание на фашистката власт в Турция и едноличната диктатура на Ердоган.

Накрая думата взе Мехмет Доан, като заяви следното:

„Първо искам да ме изслушате внимателно и без да ме прекъсвате, защото това, което ще кажа него пише нито в обвинителния акт нито във вашите преписки. Когато бях едва 20-годишен студен, въпреки че в моите ръце и тези на другарите ми имаше само най-обикновени учебници, върху нас бяха хвърлени гранати и бяха обсипани с куршуми. Станах свидетел на това, как моите състуденти издъхваха до мен, без аз да мога да направя нищо за да ги спася. Ние бяхме принудени да съберем от земята частите на телата им, които се бяха разпръснали навред. Това не го пише във вашите папки. На 1 Май 1977 година, върху 500 хиляди души се изсипа град от куршуми и бомби, в този ад под небето бяха убити 37 души. Това не го пише във вашите преписки. 2000 година аз имах две очи, както вас, както всички останали, но същата година срещу затворите бе започната военна операция, в хода на която до мен умираха моите другари, в тази операция аз загубих едното си око(тук той изважда изкуственото си око и го поставя на масата). Ние се борим за братството на народите и социализма. Аз съм на 60 години, и до ден днешен се борих за това. Ние не сме терористи. Щом ще съдите нас, то вие трябва да осъдите и анти-фашистите борили се срещу хунтата на полковниците, и революционерите борили срещу Нацистката окупация.“

След края на тази реч съдът обяви, че делото се отлага за 2 Февруари, когато ще бъде изслушано становището на обвинението.

На 2 Февруари, делото за екстрадицията на двамата дейци на Народен Фронт, Шаади Йозполат и Мехмет Доан продължи в Атинския съд.

И на това заседание присъстваха множество представители на гръцки леви организации. Освен тях в залата присъства и бивш член на италианската революционна организация „Червените бригади“, който е прекарал 30 години от живота си в затворите на италианския империализъм.

След като прокурорът изказа своето становище, дойде ред и на пледуариите на адвокатите на Мехмет Доан. След техните речи, съдебният състав обяви почивка и се събра на съвещание за да вземе своето окончателно решение за екстрадицията на Доан.

След края на почивката, съдът се произнесе отхвърляйки искането на фашистка Турция да ѝ бъде предаден Мехмет Доан. В края на заседанието той лично благодари за подкрепата на всички другари от Гърция, като обърна внимание на значението на солидарността срещу репресиите на олигархията и империализма.

Това е една малка победа за революционерите от Турция и техните гръцки другари, но все още борбата продължава.

Делото срещу Шаади Йозполат бе отложено за 6 Март

На 6 Февруари в гръцката столица Атина се състоя делото за екстрадицията на Шаади Йозполат. В заседанието участваха около 50 души представители на гръцката левица. Йозполат влезе в залата поздравявайки всички присъстващи другари. Пръв в негова защита, пред съда се изказа Димитрис Стратулис, който бе министър на труда в първото правителство на СИРИЗА. Освен него в защита на революционера свидетелстваха и двама представители на Синдикалната Федерация на Държавните Служители и Федерация на синдикатите на работниците от публичния сектор. След изслушването на свидетелите, съдът даде думата на Шаади Йозполат. В речта си той засегна мъченията в турските затвори и масовите убийства на политически затворници в страната.

След неговата реч съдът даде двучасова почивка на заседанието. След почивката думата взе прокурора по делото, който заяви, че за обвиненията поместени в делото изпратено от турската страна, не са представени доказателства, като според него с тези обвинения не може да се докаже вината на един човек. Той поиска от съда турската страна да изпрати доказателствени материали, представящи по вината на Йозполат. Освен това по думите на прокурора, Турция е посочила като период на извършените от революционера деяния, времето през което той се е намирал в затвора в Германия. В тази връзка той поиска германската страна да изпрати официални документи доказващи срока на престоя на Йозполат в затвора там.

Така делото бе отложено за 6 Март 2018 година.


Източник: 

http://halkinsesitv1.org/sadi-ozpolat-ve-mehmet-doganin-iade-mahkemeleri-yunanistanda-goruldu/

http://halkinsesitv1.org/sadi-ozpolatin-turkiye-fasizmine-iade-mahkemesi-goruldu/

http://halkinsesitv1.org/yunanistanda-mehmet-doganin-turkiyeye-iadesinin-reddine-karar-verildi/