Месечен обзор на съпротивата в затворите в Турция(Февруари 2018)

Здравейте уважаеми читатели, за втори пореден месец представяме на вашето внимание хронология на съпротивата на политическите затворници в Турция срещу изолацията и мъченията в затворите. Темата отново започна да навлиза все повече в полезрението на прогресивната общественост в страната и чужбина, след като в края на декември миналата година, фашистката власт на Ердоган и водената от него ПСР въведоха задължителна затворническа униформа за всички политически затворници в Турция. В отговор на тази „мярка» на властта политическите затворници от различните леви организации в турските затвори изразяват своя протест под най-различни форми. През месец февруари властта упражни тежки мъченията срещу десетки затворници в отделни затвори в страната, които се възпротивиха срещу мъченията, изолацията и затворническата униформа. Заедно с това навън близките на политическите затворници продължават своите протестни акции в опит да привлекат общественото внимание върху все по-тежкото положение на революционерите в затворите в Турция. По-долу ви представяме хронология на събитията от изминалия месец.2 Февруари 2018; гр. Елязъ

Според информация предоставена от близките на политическият затворник Ведат Йозер, който се намира в изолационния затвор, край град Елязъ, Северен Кюрдистан(източна Турция), в края на месец януари се е самозапалил в знак на протест срещу мъченията в затвора. По думите на близките на Йозер той е бил откаран в болницата в града, но не след дълго е бил върнат в затвора, без да бъде лекуван от изгарянията и нараняванията, които е получил по време на протеста. Майката на Ведат Йозер, Раазийе Йозер с успяла да се срещне в затвора със сина си една след като е получила разрешение от окръжния прокурор. По думите на майката, синът ѝ има изгаряния по краката и коремната област. Той постоянно ѝ е разказвал за правонарушенията с които се е сблъсквал в затвора. Ето какво разказва още Раазийе Йозер:

Затворниците в Елязъ са в тежка изолацията и върху тях биват упражнявани мъчения. Синът ми постоянно се бори срещу правонарушенията и затворническите униформи. След като синът ми се е самозапалил, дошлите в килията му надзиратели вместо да му помогнат са го пребили, извадили са езика от устата му и са го ругали. Синът ми поиска да отправя призив към всички вас, да се застъпите за него и другарите му в затвора в Елязъ, за тях солидарността е от огромно значение сега.“

3 Февруари 2018; Истанбул

Политическите затворник Исмаил Аккол, член на Народен Фронт-Турция, обяви гладна стачка, като отказа да приема, вода и захар. Протестът на Аккол е срещу тежката изолация и мъченията упражнявани върху него, които продължават вече близо 2 години. Исмаил Аккол е държан в единична килия, в затвора край истанбулското предградие Силирви. Към момента нямаме информация дали все още гладната стачка на Аккол продължава и да ли неговите искания са били изпълнени.

3 Февруари 2018; Диярбекир(Амед)

Тежко болният политическият затворник Джелял Шекер, почина в болница в град Диярбекир(на кюрдски Амед), Северен Кюрдистан(източна Турция), след близо 2 седмици борба за живот, на 19 Януари той е получил тежък инфаркт, след което е бил откаран в болница в града.

Шекер, който до неотдавна е бил в затвора в Диярбекир, е бил освидетелстван от лекарска комисия, че има 96% инвалидност и че условията в затвора застрашават сериозно неговото здраве, въпреки това обаче, той не е бил освободен за да може да се лекува. Случаят на Джелял Шекер е бил отнесен и до вниманието на Конституционния съд, който в своето решение е обявил, че „жалбоподателят не е лишен от достъп до медицинска грижа, и поради тази причина може да остане в затвора“.

Според данни на правозащитни организации към началото на тази година в затворите в Турция има общо 1025 затворници страдащи от различни по вид заболявания, като от тях 357 души са в тежко състояние.

3 Февруари 2018; Анкара

Членове на Сдружението за Солидарност и Взаимопомощ на Семействата на Политическите Затворници(TAYAD) проведоха протестни акции срещу въвеждането на затворническите униформи в столицата Анкара и най-големия град на Турция, Истанбул.

В Анкара двама членове на сдружението излязоха на бул. „Сакария“ намиращ се в централната част на града. Там те скандираха лозунги срещу изолацията и мъченията в затворите и призоваха обществеността да се солидаризира с борбата на политическите затворници. Минути след началото на акцията, двамата членове на TAYAD бяха атакувани от полицията и задържани за кратко. TAYAD обяви, че протестът ще се провежда всяка седмица по същото време.

5 Февруари 2018; Истанбул

В Истанбул, две жени членове на TAYAD излязоха на площад Таксим, в центъра на мегаполиса и разпънаха транспарант с надпис: „НЕ НА ЗАТВОРНИЧЕСКИТЕ УНИФОРМИ!“/ TAYAD, като скандираха лозунги срещу изолацията и затворническите униформи. Малко след началото на протеста полицията нападна двете жени и те бяха задържани за няколко часа в районно управление.

9 Февруари 2018; гр. Бандърма

В килията на членовете на Народен Фронт-Турция, Абдуррахман Азиз Арслан, Мухаррем Чай и Йолдаш Бингьол са нахлули голяма група надзиратели, които са нанесли тежък побой на тримата революционери. След побоя тримата са били хвърлени в т.нар. „сюнгерна стая“ където са били оставени няколко часа с белезници на ръцете и краката.

11 Февруари 2018; гр. Измир

Членът на Народен Фронт-Турция, Гювен Уста е бил пребит от надзиратели в затвора „Шакран“ край пристанищният град Измир, след като е попитал защо все още не са му предадени книгите и списанията, които е поръчал преди около месец.

11 Февруари 2018; гр. Ван, Северен Кюрдистан

В изолационния затвор в град Ван, политическият затворник Танер Коркмаз е бил нападнат в килията си от около 20 надзиратели. В следствие на тежкия побой, който му е бил нанесен Коркмаз е със счупена китка. След нападението той е бил окован и хвърлен в т.нар. „сюнгерна стая.“

12 Февруари 2018; гр. Дюздже

Политическите затворници в затвора в Дюздже са били нападнати от група тежковъоръжени надзиратели след като отказали да се „преброят прави“ и са започнали седяща стачка. „Правото преборяване“, или още известно като „казармено преброяване“ се „завърна“ като практика през последната година и половина в затворите в Турция, след като бе прилагана масово през 1980-те години на миналия век. Тази практика на фашистката власт се изразява в това политическите затворници да се преброяват на глас, като всеки един затворник трябва да стане прав като заставайки мирно, да съобщи името си и персоналния си номер.

13 Февруари 2018; гр. Измир

Според информация предоставена от близки на политически затворнички в затвора „Шакран“ край Измир, затворничките са се натровили от храната сервирана им от надзирателите в килиите им. Оплакалите от стомашни болки и гадене затворнички са били приети в лечебницата на затвора, където са били сложени на системи със серум. След серума състоянието на повечето от тях се е подобрило и се е стабилизирало.

15 Февруари 2018; Елязъ

Политическите затворници в град Елязъ, Северен Кюрдистан, са съобщили на свои близки, че планират да започнат безсрочна гладна стачка в близките седмици, като знак на протест срещу все по-жестоките мъчения и репресии упражнявани върху тях. По думите им всеки затворник, който откаже да се подчини на т.нар. „казармено преброяване“ бива пребиван от надзирателите и хвърлян е карцер.

15 Февруари 2018; Тарсус

В телефонен разговор със своите близки политическата затворничка Назлъ Солгин от женския затвор в град Тарсус, област Мерсин, южна Турция, разказа за тежката изолация, мъченията и правонарушенията с които се сблъскват тя и другарките ѝ. По думите на Солгин писмата на затворничките, които те изпращат до семействата си и до лявата преса в страната биват конфискувани от управата на затвора и не биват изпращани до получателите им. Като мотив за тази „мярка“ е бил изтъкнат фактът, че в писмата си, затворничките описват превърналите се в тяхно ежедневие мъчения и правонарушения.

Солгин разказва още, че надзирателите в затвора идват да ги преброяват пеейки националистически маршове, карат насила и затворничките да пеят въпросните „песни“, а всеки не подчинил се на заповедите им бива пребиван.

Тя допълва още, че заедно с началото на на окупационната операция на фашистка Турция срещу автономния кантон Африн, в Западен Кюрдистан(Северозападна Сирия), и без това оскъдните права на политическите затворнички в Тарсус, са били отнети напълно. Солгин разказва, че в началото на месец Февруари, група новопристигнали политическите затворнички са били изтезавани в продължение на 3 дни без прекъсване, като звуците от мъченията са се чували из целия затвор. Не е известно и към този момент какво е състоянието на изтезаваните.

Политическата затворничка разказва още, че често в килиите им нахлуват надзиратели, като те биват подлагани на жестоки побоища, като след това затворничките биват хвърляни в т.нар. „сюнгерни килии“ за по 4-5 часа, освен това почти всяка полит. Затворничка бива наказвана с престои в карцер за по 10-12 дни. Надзирателите са отправяли заплахи за убийство към много от затворничките в Тарсус.

Солгин завършва думите си, с призив към всички да чуят техния глас, защото в този затвор не идва никой, нито комисии от правозащитни организации нито парламентарни делегации, и на практика всичко в затвора зависи от едноличната воля и най-вече от настроението на директора и надзирателите.

15 Февруари 2018; гр. Бандърма

По данни на семействата на политическите затворници, в затвора в град Бандърма, обл. Балъкесир, западна Турция, Мухаррем Чай е бил нападнат и бит жестоко от около 25-30 надзиратели, докато е бил отвеждан към лечебницата. Надзирателите са удряли главата на затворника в радиатора, в следствие на което Чай е започнал да повръща кръв, а по ушите му са се отворили рани. В знак на протест срещу мъченията върху техният другар, съкилийниците на Чай са започнали да удрят по вратата на килията. Надзирателите са нахлули при Йолдаш Бингьол и Азиз Арслан и са им нанесли тежък побой. Азиз Арслан е с видими следи от тежки мъчения по тялото. След като надзиратели са нахлули при двамата затворници, те заедно с Мухаррем Чай са били оковани с вериги и хвърлени в „сюнгерна стая“ за около 2 часа.

Семействата посочват, че и тук е въведена практиката на т.нар. „казермено преброяване“ като всеки отказал да се подчини на него бива пребиван.

16 Февруари 2018; гр. Болу

По данни на близки на политическите затворници от затвора в град Болу, северна Турция, тежкоболен политически затворник на име Идрис Башаран е бил бит от надзирателите и след това хвърлен в празна килия, където е престоял 5 дни, като по-късно при него са били хвърлени и други затворници също бити от надзирателите. Като мотив за побоите се изтъква отново т.нар. „казармено преброяване“. По думите на близките на политическите затворници, както и в другите затвори, и тук всеки отказал да се подчини на тази форма на преброяване бива изтезаван и хвърлен или в карцер или в такава празна килия, без отопление, като престоят може да продължи дори и със седмици.

19 Февруари 2018; гр. Истанбул

Членове на Народен Фронт-Турция разлепиха афиши и стикери в квартал „Чаян“, район „Кяътхане“(западната част на града) в рамките на кампаниите „Ще се победим фашизма!“ и „Не сме престъпници, няма да облечем затворнически униформи!“

20 Февруари 2018; гр. Анкара

Членове на Народен Фронт-Турция, в Анкара, разлепиха афиши и стикери в район „Чанкая“ като част от кампанията срещу затворническите униформи.

21 Февруари 2018; гр. Анкара

Членовете на Сдружението за Солидарност и Взаимопомощ на Семействата на Политическите Затворници(TAYAD) в столицата Анкара разлепиха стикери и афиши като част от кампанията срещу въвеждането на затворнически униформи, която бе започната в началото на тази година.

24 Февруари 2018; гр. Ризе

Според данни на левия печат в Турция, около 40 политически затворници в затвора в град Ризе, Северна Турция, са били нападнати от надзирателите заради това, че не са се подчинили на т.нар. „казармено преброяване“. В следствие на нападението някои от затворниците са със счупени ръце и носове, други имат и травми по главите и краката. По думите на семействата нападението се е случило на 19 Февруари(понеделник). Според левите медии, управата на затвора е отказала даде каквато и да е информация за случая. Новината за нападението е била съобщена от затворник, който е успял да използва правото си на разговор по телефона.

24 Февруари 2018; Измир-Текирдаа

По данни на леви медии, пространството над дворовете на килиите в изолационните затвори в град Текирдаа(Родосто), източна Тракия и „Шакран“ край Измир, са били покрити с плътна метална мрежа и решетка. Дворовете на изолационните килии са на практика единственото място в което политическите затворници имат възможността да видят поне за малко небето. Според левите медии, дворовете са били покрити с тези решетки още през месец октомври миналата година, като в знак на протест срещу тази мярка някои политически затворници са удряли по вратите и са поискали да се срещнат с управата на затвора, но това им е било отказано. Освен това на протестиращите затворници е било наложено наказание лишаване от правото на свиждания за срок от 20 месеца.

24 Февруари 2018; гр. Адана

Сдружението за Солидарност и Взаимопомощ на Семействата на Политическите Затворници(TAYAD),в град Адана, южна Турция, проведе информационна среща относно въведените от фашистката власт затворнически униформи. На срещата бяха представени историческият процес на въвеждането на затворнически униформи в Турция и какви са реалните цели на властта чрез тях. Основен акцент в срещата бе това, че чрез униформите властта се опитва да пречупи политическите затворници, като така тя цели да смаже тяхната борба и след това да подчини на своята воля целия народ, който по този начин на практика ще бъде лишен своя авангард революционерите. На срещата бяха обсъдени и методите чрез които всички могат да се противопоставят на въвеждането на униформите и да подкрепят в борбата им революционерите в затворите. Накрая бяха обсъдени и належащите проблеми на семействата на политическите затворници.

25 Февруари 2018; гр. Карабюк

По данни на адвокатската организация Правно Бюро на Народа(ПБЮ), политическите затворнички членове на Народен Фронт-Турция в затвора край град Карабюк, северна Турция са били нападнати от група от около 15-20 надзиратели и жандармеристи. Малко преди нападението, затворничките сред които и адвокатки от ПБЮ са били заплашени от прокурора на затвора с думите: „Вие тука си живеете много спокойно а? Ще ви покажа аз, че тук е затвор, а не санаториум. Тук не като навън!“ Малко след тези заплахи, прокурорът е заповядал на групата надзиратели и жандармеристи да нахлуят в килиите на политическите затворнички. При нападението, са били изпокъсани пана, календари и рисунки на затворничките, като при опита си да се възпротивят на нападението те са били бити от нападателите. В следствие на побоя някои от тях имат различни по степен нараняванияя.

Адвокатската организация ПБЮ, която е част от Народен Фронт, съобщи, че ще подаде сигнал за извършено престъпление срещу прокурора и управата на затвора в Карабюк.

26 Февруари 2018; гр. Акхисар

Петима политически затворници, от които двама тежко болни са били интернирани от затвора в град Болу, в този в град Акхисар, обл. Маниса, западна Турция. Малко след пристигането си в затвора, петимата затворници са били пребити, тъй като са отказали да се подчинят на „казарменото преброяване“.


Още за изолацията в турските затвори може да прочетете на този адрес:

https://borbataa.wordpress.com/2016/10/24/в-15-въпроса-изолацията/


Реклами