Месечен обзор на съпротивата в затворите в Турция(Март 2018)

Здравейте уважаеми читатели за трети поред месец представяме на вашето внимание нашият обзор на съпротивата в затворите в Турция.

Месец Март бе белязан от съпротивата на политическите затворници, както и на техните близки, които с всички възможни средства се опитват да дадат гласност на правонарушенията в затворите.

4 Март 2018, гр. Текирдаа

От 26 Февруари насам, полит.затворникът член на Народен Фронт-Турция, Али Юлгю е държан в единична изолационна килия, след като преди това той и още 8 негови другари са били нападнати от надзирателите в общата им килия. Али е бил подложен на различни мъчения в продължение на 6 часа. В съседните килии на тази на Али има затворници членове на Ал Кайда и движението на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен.

11 Mart 2018, гр. Къръкале

Управата на затвора в град Къръккале, централна Турция е наредила на надзирателите да конфискуват всички метални прибори за хранене, кухненската посуда, както и всички табуретки и столове направен от материал различен от пластмаса. Преди време управата на затвора е съобщила, че няма да бъдат приемани книги за предаване на полит.затворниците, освен в някои „специални дни“. Новата „мярка“ с изземването на посудата и всички метални предмети, вероятно е провокирана от „опасността“ полит.затворниците да ги използват като оръжия при евентуално нападение.

Отново на 11 Март, политическият затворник Дерман Гьочер е запалил своята килия, в знак на протест срещу изолацията упражнявана върху него. Той отправил искане към управата на затвора, да бъде преместен в килия близо до своите другари, но въпреки подаваните от него писмени молби за това искането му не е били изпълнено. В край на сметка, след този негов протест, на 18 Март управата на затвора е приела да го премести в друга килия, където да е заедно със своите другари.

14 Март, гр. Истанбул

На 14 Март членовете на TAYAD-Сдружението за Взаимопомощ и Солидарност на семействата на политическите затворници се опитаха да проведат пеши поход от площада пред гимназия Галатасарай, в центъра на Истанбул, до входа на затвора Силиври, разположен в близост до едноименното истанбулско предградие. Полицията нападна брутално членове на TAYAD като един от тях-Мулла Зинджир бе бит жестоко от полицията в бронирания автобус на отряда за борба с безредиците. След близо 2 дни в ареста членовете на сдружението бяха освободени.

20 Март, гр. Ван

Кюрдския политически затворник Сефер Чаалар, се е самозапалил в нощта на 19 срещу 20 Март в килията си в изолационния затвор в град Ван(близо до границата с Армения), за да изрази своя протест срещу мъченията в затвора и окупацията на кантона Африн от страна на фашистката власт в Турция. Заради тежките изгаряния, които е получил при своята акция, Чаалар е издъхнал в местна болница, съобщават кюрдските медии.

Вчера близките на полит. затворника са получили тленните му останки. Те са се отправили към родния град на Сефер Чаалар, Муш разположен в централната част на Северен Кюрдистан(източна Турция).

20 Март, гр. Измир

16-годишен гимназист, член на Съюза на Гимназиалната Младеж, хвърлен в затвора заради своята революционна дейност е бил нападнат от надзирателите в затвора за малолетни „Шакран-Алиага“ намиращ се недалеч от пристанищният град Измир.

20 Март, Адана

Политическите затворници в затвора „Джейхан“ разположен край град Адана, Южна Турция са обявили безсрочна гладна стачка на 21 Февруари, в знак на протест мъченията и правонарушенията спрямо тях, и с цел да дадат гласност на проблемите, с които се сблъскват ежедневно в затвора.

20 Март, Бандърма

20 Политически затворници от затвора в град Бандърма, обл. Балъкесир, Западна Турция са били интернирани в новооткритият затвор край град Акхисар, област Манира, Югозападна Турция.

20 Март, Текирдаа

Политическият затворник Онур Кара е бил нападнат от надзирателите и жандармеристите охраняващи изолационния затвор край град Текирдаа(Родосто) докато е бил конвоиран за да участва в съдебно дело срещу него. Политически затворници от същият затвор съобщават, че мъченията и правонарушенията там, нарастват с всеки изминал ден.

20 Март, Елязъ

Управата на затвора в град Елязъ, Северен Кюрдистан(източна Турция) е наложила наказание лишаване от свиждания с близки, за срок от 2 месеца, на 111 политически затворници. Това е една от последните репресивни мерки на управата на този затвор в Северен Кюрдистан, която задължава всички политическите затворници да се подчиняват на „казармения ред“ наложен в затвора.

21 Март, гр. Бурханийе

Политическият затворник Окан Йозер, студент по право в университета в град Коджаели, е бил лишен от правото на свиждания със своите близки, за срок от 6 години, по заповед на управата на затвора, разположен край гр. Бурханийе, обл. Балъкесир.

По данни на правозащитни организации, към настоящият момент в затворите в Турция се намират 70 хиляди души, действащи студенти, като на практика те са лишени от правото си на образование заради своята опозиционна дейност.

25 Март, гр. Истанбул

Политическите затворници Дениз Карасач и Мерт Будак, намиращи се в затвора Силиври, край Истанбул, са били подложени на тежки мъчения след като на няколко пъти са били нападнати от надзирателите.

В първия ден след хвърлянето им в затвора Карасач и Будак са били заставени от надзирателите да се съблекат голи. Двамата са отказали, при което са били нападнати. Дрехите на Мерт Будак са били скъсани от надзирателите, като те са му е бил нанесен побой. На следващият ден група от около 15-20 надзиратели са нападали Мерт и Дениз в килията им и са се опитали да ги накарат да се „преброят прави“. Но двамата са отказали да го направят и са били нападнати и бити. На 23 Март надзирателите отново са нахлули в килията и са ги заставили да се „преброят прави“ Будак и Карасач отново не са не подчинили, надзирателите на свои ред са им нанесли тежък побой, в следствие на който Мерт не може да ляга по гръб, а върху челото на Карасач има отпечатък от кубинки.

„Правото преборяване“, или още известно като „казармено преброяване“ се „завърна“ като практика през последната година и половина в затворите в Турция, след като бе прилагана масово през 1980-те години на миналия век. Тази практика на фашистката власт се изразява в това политическите затворници да се преброяват на глас, като всеки един затворник трябва да стане прав като заставайки мирно, да съобщи името си и персоналния си номер.

27 Март, гр. Текирдаа-гр. Одрин

Политическият затворник Али Юлгю е бил интерниран от затвора в град Текирдаа(Родосто) в изолационния затвор в град Одрин.


Следите от побоя нанесен върху Мулла Зинджир