Гръцки съд прие искането на фашистка Турция за екстрадицията на революционер

Революционерът Тургут Кая, член на Конфедерацията на Работниците от Турция в Европа(на тур.ез. Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu), и неговият другар Хъдър Дьонек бяха арестувани в началото на месец април тази година, на влизане от Турция в Гърция. На 30 Май във Висшият Съд в Атина, бе гледано делото за екстрадицията на Кая във фашистка Турция. Според информация на леви медии в Турция, Тургут Кая е издирван с червен бюлетин на Интерпол, като фашистката власт в югоизточната ни съседка е обявила парична награда за главата на революционера. Според неговите другари и приятели, Гърция се опитва напълно противозаконно да преда техния другар на палачите на фашистката власт на ПСР. В следващите дни предстои Министерството на Правосъдието на Гърция да вземе окончателно решение дали Тургут Кая да бъде предаден на властта в Турция или не.

Докато е в Турция, Тургут Кая дълги години работи като журналист в различни леви издания, многократно е задържан от полицията и подлаган на жестоки мъчения. Също така той участва и борбата за права и свободи в своята страна. Поради тази причина другарите на Кая изпитват сериозни опасения, че той ще бъде подложен на още по-тежки мъчения в случай, че бъде предаден на Турция.

Рано сутринта, в понеделник 4 Юни, надзирателите в затвора „Коридалос“ край Атина, където е държан вече седмици наред Кая са нахлули в килията му и са го извели насила за да го транспортират до затвора в град Гюмюрджина(Александрета), Западн Тракия(северна Гърция) от където да бъде прехвърлен в Турция. В знак на протест срещу опита за екстрадиция Кая е обявил безсрочна гладна стачка. В негова подкрепа гладна стачка е обявил и Хъдър Дьонек, който от няколко седмици е държан в затвора в Гюмюрджина.

След като новината за насилственото прехвърляне на Тургут Кая от Атина в затвора в Западна Тракия, неговите другари започнаха протестни акции в Атина и много градове в западна Европа.

В Атина на площад „Пропилея“ бе издигнат палатков лагер, в който другарите на революционера провеждат солидарна гладна стачка с него и настояват той да бъде освободен.

Членовете на Народен Фронт в Гърция са посетили лагера и са изразили своята безусловна подкрепа и солидарност с борбата на Тургут Кая и неговите другари.

Това е пореден епизод от зачестилите в последните месеци случаи на репресии срещу революционери от Турция и Кюрдистан, упражнявани от псевдолявото правителство на СИРИЗА в Гърция. Гръцката държава не трябва да превръща революционерите,прогресивните дейци и политическите затворници в разменна монета в своите политически договорки с фашистка Турция. Гърция трябва да прекрати своите репресии, както срещу всички революционери и дейци на лявото движение в страната така и срещу анти-фашистите от Турция и Кюрдистан.