Работниците от Real Market продължават борбата си

Работниците от веригата супер маркети Real Market, които започнаха да водят борба за своите трудови права през месец август миналата година, продължават протестите си пред магазините от веригите Metro и Media Markt заедно със синдикалисти от Синдиката на Транспортните Работници-Nakliyat-İŞ

На 7 Юни, работниците проведоха протестна акция по време на откриването на 68. магазин от веригата Media Markt в търговски център(МОЛ) Brandium в Истанбул.

Държейки плакати и разпъвайки транспарант работниците проведоха своеобразно протестно шествие из търговския център, като пред входа на новооткрития магазин, те скандираха лозунга „Не пазарувай в Media Markt, не ставай съучастник на тираните!“. По този начин работниците поискаха от събралите се откриването граждани да бойкотират компанията собственик на веригите Metro и Media Markt, която е придобила Real Market и се явява длъжник на работниците. Акцията на работниците привлече вниманието на голяма част от посетителите на търговския център, като много от тях изразиха подкрепата си за протеста с аплодисменти.

На протеста работниците бяха довели и своите семейства, като заедно с тях бяха председателят на Nakliyat-İŞ и други ръководители на синдиката.

Председателят на синдиката Али Ръза Кючюкосманоглу, произнесе реч, в която заяви, че Media Markt е част от METRO Grup и поради тази причина работниците са решили да провеждат своите протести пред магазините собственост на тази група. Той подчерта, че работниците са решени да провеждат акциите, докато всички техни трудови права, не бъдат дадени обратно.

След Кючюкосманоглу, думата взеха някои работниците от Real Market тя разказаха при какви условия са били принудени да работят в супермаркетите от веригата. По думите им METRO е германска компания, която упражнява свободно и необезпокоявано безскрупулна експлоатация върху работниците си в Турция, която трудно би могла да приложи срещу колегите им в Германия. Работниците подчертаха, че законите в Турция по никакъв начин не защитават правата им. Накрая работниците призоваха всички граждани в търговския център, да не пазаруват в магазините на METRO Grup, и да ги подкрепят в борбата за трудовите им права.

След произнасянето на речи протестът продължи под формата на седяща стачка пред магазина на Media Markt, след известно време работниците прекратиха протеста и шествайки по етажите на търговския център се отправиха към изхода от където пък поеха към магазина на METRO в кв. „Козятаъ“, където проведоха поредната си протестна акция.


Повече по темата може да прочетете на този адрес:

https://borbataa.wordpress.com/2017/08/17/турция-1700-работници-от-верига-супермар/

Източник: вестник „Свободно Бъдеще“(Özgür Gelecek)

Реклами