Мъчения и побой срещу протестиращи гимназисти в Истанбул

В петък 8 Юни, група гимназисти организирали протест срещу реакционните политики на фашистката власт в Турция, в сферата на образованието и науката, бяха брутално бити и задържани от полицаи на площада в истанбулския квартал„Кадъкьой“. Поводът за акцията бе краят на учебната 2017-2018 година. Още със самото начало на акцията младежите бяха нападнати, като 18 от тях бяха повалени на земята и задържани. Минувачи и журналисти изразили своето възмущение от полицейската бруталност, също бяха задържани, така общият брой на отведените в полицейското управление е достигнал 22-ма души.

Полицаите-убийци на фашистката власт в Турция са започнали да упражняват брутални мъчения върху задържаните гимназисти още в бронирания автобус на отряда за борба с безредиците. Младежите са били удряни с железни вериги и палки, като полицаите са използвали срещу тях и електрошокови устройства. Задържаните разказват, че през цялото време полицаите са отправяли срещу тях обиди, ругатни и заплахи.

Докато са ги удряли с електрошоковите устройства полицаите са се смеели.

По думите на един от задържаните журналисти, той и две гимназистки са били съблечени насила в полицейското управление, под претекст, че укривали „забранени предмети в дрехите си“.

Задържаните разказват, че полицаите постоянно са ги удряли в лицето, главата, краката и ръцете. В следствие на нанесеният ѝ от полицаите побой, гимназистката Ниимет Ербан е със счупена ръка и спукано тъпанче на едното ухо. По думите ѝ полицаите са очаквали от задържаните да им се молят за да престанат с мъченията, но никой от тях не е направил това.

След като новината за задържането на гимназистите и бруталния полицейски терор срещу тях, започнал още на улицата се разчу, десетки хора откликнаха на призивите отправени в социалните мрежи, всеки да се застъпи за младежите. Така пред полицейското управление на кея в кв. „Кадъкьой“ се събра група от около 200 души, които останаха там до малките часове на нощта. Благодарение именно на това застъпничество, полицията бе принудена да освободи младежите.

На пресконференция, в неделя, гимназистите благодариха на всички, които се затъпиха за тях, като казаха, че благодарение на солидарността и подкрепата на хората, сега те са на свобода и са живи.


Източник: Artı Gerçek(„Истина Плюс“)


Видео кадри от събитието.

 

 

 

 

 

 

Реклами