Лъжи и неверни твърдения около Народното Въстание

Смятаме, че е необходимо макар и накратко да обърнем внимание на демагогиите на врага и грешните позиции на силите участващи във въстанието.

Казват, че протестите били АПОЛИТИЧНИ

Тази констатация, бе направена на базата на това, че народните маси чиито гняв изригна заедно с протестите за парка „Гези“, са неорганизирани и са излезли на улицата от само себе си без предварителна координация. Действително различните групи от народа изтъкват на преден план своите собствени искания, но като цяло всички те въстанаха срещу правителството. Несъгласието с политиките на властта, искането за промяна са проява на политичност, т.е. това са политически искания, а не аполитични, както някои твърдят. А и Съпротивата е най-силната политика на народните маси.

Думите на премиера Ердоган, че „Паркът Гези, както става ясно и от името му е парк за разходка, а не място което може да се окупира.“ не е нищо друго освен опит на ПСР да се изкара невинна и да се измъкне от тази тежка ситуация. Нали именно за да остане парк, в който да се разхождат, хората въстанаха.

Някои казват: „Търсете правата си не на улицата, а в изборните урни“

Често чуваме, че „Смяната на правителство е възможна само, чрез избори.“ Този призив бива повтарян както от правителството, така и от някои сили участващи в съпротивата. Едни от първите лозунги скандирани от милионите бяха «Таийп Оставка!»; «ПСР Оставка!». В нашата страна има само фасадна демокрация, която е театър на абсурда. А истинската демокрация означава народът сам да управлява себе си,сам да взема решения за своето бъдеще, означава народът да има право да отзовава своите представители веднага щом сметне, че те не защитават неговите интереси. Но гласуване на избори, пускането на бюлетини не е демокрация.

ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е ДА СЕ ГЛАСУВА ОТ ИЗБОРИ НА ИЗБОРИ!

Казват, че в парка „Гези“ цари празнично, карнавално настроение

До известна степен тези думи изразяват ентусиазма и настроението след завладяването на площад „Таксим“, в резултат на продължилите 35 часа сражения. Но от друга страна те се превърнаха в своеобразна форма на цензура и удобен инструмент, с който буржоазната медия се опита да изкриви реалните причини за протестите и да прикрие исканията на народа.

Казват, че това били само НЯКОЛКО МАРГИНАЛНИ ГРУПИ

Значението на думата маргинален е противопоставящ се на народа. Кой в случая действа против волята на народа? Против волята на народа ли е да не скланяме глава и да надигаме глас срещу всичко извършено от ПСР? Против волята на народа ли е да се борим за неговите права? Против волята на народа ли е да защитаваме правата си и себе си с камъни, молотов и тояги, срещу властта която забранява да използваме правата и свободите си, като използва срещу нас палки, бойни отровни газове, водни оръдия бойни патрони?

Това са неща противни на ПСР, но са съвместими с народната култура. Днес милионите, които излизат по улиците не са маргинали, маргинална е ПСР.

Казват, че в парка имало само младежи и провокатори внедрили се между тях

Това пък дежурната опорна точка която, представителите на ПСР и техните лакеи повтарят непрекъснато. «Трябва да стоите далеч от провокаторите.» Кой е провокатор? Кой провокира? Заради кого хората изпълниха улиците? Кой напада и предизвиква стълкновения?Този който ругае, псува, унижава, пренебрегва народа, той е провокаторът. А тези които отправят призиви за борба за труд, хляб, свобода и достойнство са срещу провокаторите.

Оправят се призиви, всички страни да бъдат сдържани и да проявяват търпимост една към друга

С тези призиви на практика се казва на народа, които мълчеше в продължение на 10 години пред провокациите на ПСР да потърпи още неизвестно колко време. Казват «трайте си, че да не стане още по-голяма беля, правителството да не започне да избива хората по улиците.» Така те искат да направят приемливи опитите за помирение и диалог. Напълно нормално е фашистката власт на ПСР и империалистите да отправят подобни призиви. Но да се отправят подобни призиви от организации, които са в редиците на съпротивата е крайно неприемливо. Сам по себе си фашизмът е принуден да властва чрез насилие, за това единственото нещо което трябва да се направи е да се борим срещу фашизма за да го премахнем веднъж за винаги.

С призивите за успокоение и сдържаност, на практика се казва: НЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАЙТЕ СРЕЩУ ТИРАНИЯТА!

НЕЗАВИСИМО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

Тази теза появила се в следствие на враждебното отношение на буржоазията срещу революционните организации, бе умело използвана от ПСР, като тя избра удобни за нея хора, които нарече „представители на протестиращите“ по този начин тя се опита да делегитимира протестите и да ги измести от дневния ред на обществото. Освен това по този начин тя се опитва да разцепи редиците на съпротивата. В историята няма случай, в който независими хора да са извоювали каквото и да било право за себе си и за народа, а и освен това хората няма как да са независими. Или сте на страната на угнетените или на угнетителите, няма средно положение. За да извоюваме правата си ние трябва да бъдем силни, а за да бъдем силни ние трябва да сме организирани. Неутралитетът всъщност означава, да си на страната на силния.

Разколничеството в редиците на съпротивата: „СОЛИДАРНОСТ ТАКСИМ, НЕ УЧАСТВА В УЛИЧНИ СРАЖЕНИЯ!“

Тези които не познават какво е фашизмът, които въпреки годините на тирания и репресии, въпреки ранените и жертвите дадени през последните дни, си позволиха да отправят подобни призиви от полицейските автомобили, замествайки полицията, при последното нападение срещу площад „Таксим“. Тези призиви целят само едно: съпротивата да бъде отклонена от целта си. Въстанието, което продължава на „Таксим“, както и в останалите райони на Истанбул, и в още 77 области на страната, има своите искания. Ако тези искания не бъдат изпълнени и има нападение, разбира се че ще стигне до улични сражения. Народът да не би да плаща данъци за да му се връщат под формата на мъчения и газови гранати? Това са думи изречени от тези, които макар и тялом да учаастват в съпротивата, духом и мисловно са заедно с ПСР.

Една друга изкривена представа в редиците на Съпротивата: „ПОЛИЦЕЙСКАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ БЕ САМО ЗА ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ ТРАНСПЕРАНТИТЕ ВЪРХУ СГРАДАТА НА КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „АТАТЮРК“

„Няма да има операция срещу парка «Гези» успокойте се.“ Макар и да не споделят напълно същите идеи, самият факт, че дни наред дишаш един и също полицейски газ с тези хора, които при полицейските нападения буквално жертват живота си за теб и за всички останали, не ти дава право в никакъв случай да си замълчиш пред премахването на трансперантите окачени от същите тези хора. Сред народа, това се нарича „забиване на нож в гърба“.

Това равнозначно да жертваш човешкия живот за няколко дървета. ПСР, която не цени ни най-малко човешкият живот, всъщност предлага подкуп на хората, като казва, че ще пощади парка. Но истината не такава. Подобни действия нямат място в културата на народа. Това поведение е мотивирано от страха и егоизма. В него се прокрадва сянката на капитулантството. Но ние няма да повтаряме вече добре известните думи на фашистката власт. Ако съпротивата на площад „Таксим“ бъде ликвидирана, то рано или късно ще дойде ред и на парка „Гези“. В същото време ПСР вече подготвя почвата за нападението срещу парка. Не можете да се капитулант и едновременно с това да се правите, че се съпротивлявате.

Още една изкривена представа сред редиците на съпротивата: „НЕ ИСКАМЕ НАСИЛИЕ, НИЕ СМЕ ЗА МИРНИ ПРОТЕСТИ!“

Всички протести до сега са мирни и демократични протести. Това, че някои хора искат само мирни протести, означава помирение със статуквото, скланяне на глава пред всички заплати и атаки. Трябва да е направи точно обратното, ако правата бива ограничавани, ние трябва да защитим правото си на шестване и свободно събиране, на себеизразяване. Всички тези права са извоювани, чрез борба. Само за да могат хората да седнат в парка „Гези“ бяха водени 36-часови сражения без нито една минута прекъсване. В крайна сметка полицията бе принудена да избяга и да изостави всичко зад гърба си. А сега някои се опитват да покажат протестиращите в парка „Гези“ като мирни хора, които не искат насилие, а пък тези които се съпротивляват срещу полицията биват заклеймявани като „маргинали“ и „провокатори“ членове на „нелегални организации“.

Всичко това са опити революционерите, които са двигателят на съпротивата, да бъдат изолирани и между тях и всички останали да бъдат изградени изкуствени прегради, чрез които съпротивата да бъде неутрализирана. Това е напълно целенасочена политика провеждана от ПСР. Въпросът вече не засяга само паркът „Гези“, той отдавна премина неговите граници. Милиони хора от различни групи от обществото обединиха своите искания срещу тиранията на ПСР. Всички те рамо до рамо се борят срещу фашистката ПСР. ПСР и буржоазните медии с подобна целенасочена пропаганда, цели да затвори отново исканията на милионите хора из цялата страна в рамките на „Парка Гези“ и по този начин да прикрие своите фашистки политики. И в крайна сметка по този начин тя цели да раздели отново народа, които се обедини срещу фашизма.

В заключение ще кажем, че:

Народът въстана, срещу тиранията на ПСР, продължаваща вече 10-та година, срещу нейното безочие, което унижава народа, срещу глада, бедността и несправедливостите. Хората търсят сметка от ПСР казвайки „Ние искаме свобода!“. Хората се борят срещу фашизма.

ПСР е безсилна. Нейният фашистки терор вече не плаши народа, съпротивата направи на парчета създаденият от ПСР образ на „демократична, свободна и просперираща“ държава. Нейната сила е в това, съпротивата да бъде разкъсана и разпиляна. За това тя се опитва да посее семената на раздора. „Природозащитниците“ и реформистите, които се подлъгват по тази нейна риторика, се превръщат в инструмент на демагогиите на държавата.

Истината е, че:

1-Отговорна за всичко случващо се е властта на фашистката ПСР, основана върху лъжи, демагогии и терор.

2-Единствено съпротивата може да постави на колене фашизма.

3-Народът има легитимното право да се бори срещу фашизма със всички възможни средства и методи.

4-Всичко, каквото казват империализмът, олигархията и техните слуги от ПСР, е лъжа, истината е това, което казва народа.

5-Въстанието за първи път разтърси из основи 10-годишната власт на ПСР. Всички ние сме длъжни да укрепим съпротивата.

За тази цел:

1-Обединявайки се около лозунга: „Един за всички, всички за един!“ ние трябва да обединим нашите сили, и исканията си срещу фашистката власт на ПСР.

2-Трябва да превърнем в организирана сила, единството на всички групи от народа, срещу фашизма.

Източник: списание Bağımızlık, Demokrasi ve Sosyalizm için Yürüyüş(Поход за Независимост, Демокрация и Социализъм), брой 396 от 16 Юни 2013г.

Реклами