Революционерката Айтен Йозтюрк бе открита след 6 месеца в неизвестност

Революционерката Айтен Йозтюрк бе открита след 6 месеца в неизвестност

Публикуваме пълен превод на изявлението на Правно Бюро на Народа по повод на откриването на революционерката Айтен Йозтюрк, член на Народен Фронт-Турция, която бе в неизвестност от месец Март 2018г.

Изтезаването на хора е мерзост!

Доверителката ни Айтен Йозтюрк, е била задържана на летището в столицата на Ливан, Бейрут на 8 Март 2018г. На 13 Март 2018 тя е била предадена от ливанските власти на Турция. В периода между 13 Март и 28 Август тя е била в ръцете на Контр-герилла[1]. За 6-те месеца през, които тя е в ръцете на Контр-герилла Йозютрк е била подложена на всевъзможни физически и психологически мъчения противни на всякакви морални норми като: електрошок(за което свидетелствата изгарянията по тялото ѝ), водни струи под налягане, разпъване на кръст, удари с бухалка по стъпалата на краката(известни още като фалака; бел.прев.). Палачите на Йозтюрк постоянно са ѝ повтаряли: „никой не пита за теб, никой не се интересува, никой не се застъпва за теб.“ като по този начин са упражнявали психологически натиск върху нея. Тя е била подложена на всякакви мъчения защото е отказала да стане информатор на държавна сигурност и да предаде своите другари.

Във вечерните часове на 28 Август 2018 година, Айтен Йозтюрк е била отведена от мястото, в което е била държана и след продължило около час и половина пътуване с автомобил е била изоставена на празен парцел. Политическата полиция в Анкара е получила Айтен Йозтюрк от Контр-герилла на този парцел. От както Йозтюрк е била задържана през месец Март до сега тя е загубила 22 Килограма от своето тегло.

Допълнение от редакцията:

На 31 Август, Айтен Йотюрк бе изправена пред фашисткия съд в столицата Анкара, който ѝ наложи постоянна мярка за задържане под стража и тя бе хвърлена в затвора, въпреки нейното силно влошено здравословно състояние след продължилите 6 месеца нечовешки изтезания и мъчения.

Съдът постанови тази мярка, без да има каквито ѝ да било доказателства за извръшено от Йозтюрк престъпление, като мотивира решението си единствено с публикации в медиите и социалните мрежи направени след обявяването на нейното изчезване в началото на месец Август 2018г.

Фашистка Турция за пореден път отрича съществуването на Контр-герилла, полицията заявява, че е „заловила“ Айтен Йозтюрк след подаден сигнал на спешния телефон 155. Но истината, е че Айтен Йозютрк бе предадена на политическата полиция след 6 месеца изтезания в центровете на Контр-герилла.

В хода на досъдебното производство нито съдът нито прокуратурата обърнаха внимание на разказите на Айтен Йозютрк за преживените от нея мъчения, също така не беше обърнато никакви внимание на свидетелствата и доказателствата предоставени от нейните адвокати. Всички тези материали и показания не бяха приложени към делото.

Източник: https://halkinsesitv1.org/iskence-yapmak-serefsizliktir-4/

Бележки:

1-Контр-герилла или ГЛАДИО(GLADIO) е тайна организация на НАТО създадена през втората половина на миналия век с цел да бъде водена война срещу движенията за социално и национално освобождение по света. Нейната дейност се изразява в извършване на атентати, покушения, организиране фашистки провокации, подпомагане на фашистки организации в различните части на света и по-конкретно в страни които чрез своята политика засягат интересите на империалистите, организиране на преврати и „цветни революциии“ срещу правителствата на такива страна, физическо ликвидиране на дейци на революционните движения по света и ред други.

Повече за дейността на Контр-герилла в Турция може да прочетете в тази статия на английски език:

https://newsolution.fi/turkeys-killing-machine-the-contra-guerrilla-force/

Реклами