Полицията щурмува културен център на лява музикална група в Истанбул

Вчера в обедните часове, десетки командоси и агенти на политическата полиция, нахлуха в културен център „Айче Идиль Еркмен“ разположен в истанбулския квартал „Окмейданъ“, именно в този център лявата музикална група Йорум, провежда своите репетиции и мероприятия.
Придружените от бронирана техника и хеликоптери полицаи са задържали членовете на групата: Дилян Пойраз, Йозгюр Зафер Гюлтекин и Ширин Аяз. Заедно с музикантите са били задържани и служители и посетители на културната институция, сред които и членът на Анти-империалистически Фронт от Италия, Джанфранко Кастелоти.

Малко след като се разчу новината за нападението на полицията срещу културния център, в социалните мрежи се появиха призиви за солидарност с група Йорум. Част от откликналите на тези призиви се събраха пред центъра, но по-късно бяха нападнати от полицията. При нападението бяха задържани общо четирима души, сред които и фоторепортерката от Колектива на Фотографите и Кинематографите, Илькнур Карадениз.

В своя публикация в официалния си профил в социалната мрежа туитър адвокатите от Правно Бюро на Народа(Halkın Hukuk Bürosu) заявиха, че полицията е изпочупила с чукове музикалните инструменти използвани от група Йорум, както и фото и видеотехника принадлежаща на Колектива на Фотографите и Кинематографите.
Отново по данни на адвокатите, част от задържаните при щурма на културния център са били отведени в централата на политическата полиция в Истанбул, а останалите задържани са били транспортирани в полицейското управление в кв. „Ферикьой“, в район „Шишли“(европейската част на Истанбул).

Ще продължим да следим случая и ще ви информираме своевременно.


Видео материали направени след нападението на полицията срещу културен център „Айче Идиль Еркмен“

https://www.pscp.tv/w/1eaKbVrkdWQKX

 

 

 

Реклами