Семейства на революционери получили високи присъди започнаха седяща стачка в Истанбул

Семейства от Сдружението за Взаимопомощ и Солидарност на Семействата на Политическите затворници(на тур.ез. Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği-TAYAD)[1], чиито синове са били осъдени по „бързата процедура“ на десетки години затвор, започнаха седяща стачка в сградата на Алевитския молитвен дом, разположен в истанбулския квартал „Гаази“(на тур.ез. Gazi Mahallesi). В акцията започнала вчера, участват близките на революционерите от Народен Фронт, Хюсеин Караоглан, Хаакан Карабей, Гьокхан Йълдъръм, Алишан Табуроглу и Мурат Тан.

В протестната декларация прочете от името на TAYAD, с която бе обявено началото на протеста, се казва следното:

„Няма как да приемем тези присъди. Тези присъди нямат никакво правно основание. С присъдите издадени от съдилищата на фашистката власт, нашите деца бяха осъдени на десетки години затвор. Срещу тази несправедливост, ние започваме седяща стачка, като настояваме тези присъди да бъдат отменени.“

Един от членовете на TAYAD, който участва в протеста, каза, че децата им са получили прекалено големи присъди по т.нар. „Дело срещу Народен Съвет-кв. Гаази“[2], като заяви следното:

„Несправедливо бяха издадени високи присъди. Ние тук заедно с майката на Хюсеин Караоглан, започнахме седяща стачка, за да протестираме срещу това, и за да покажем, че заставено до нашите деца. Няма закон, няма справедливост. Хората биват осъждани, дори без да се явят лично в съда, да се защитят, всичко става по системата за видео-конферентна връзка. В процеса на обжалване пред Върховния Съд, ние настояваме издадените присъди да бъдат преразгледани, искаме да има справедливост, и да бъде съблюдавано правото. Издават толкова високи присъди на хора, които не са извършили никакво престъпление. Не е ли жалко за нашите деца? Що за несправедливост е тази? Що за беззаконие е това? За да има честен и справедлив процес, ние майките и бащите решихме да протестираме тук по този начин. Протестът ни ще продължи докато исканията ни бъдат изпълнени.“

Въз основа на „показанията“ на един предател и лъжец, който прие да сътрудничи на полицията за да спаси своето жалко съществувание, революционерите подсъдими по делото срещу Народния съвет в квартал «Гаази» бяха осъдени на десетки години затвор. В обвинителният акт по делото пише, че те са „наказвали наркодилърите в квартала“, че са „членове на нелегална организация“ и че са „пропагандирали идеите на нелегална организация“. По тези обвинения, революционерите бяха осъдени на различни срокове „лишаване от свобода“, или ако трябва да бъдем по-конкретни: Хюсеин Караоглан – 13 години, Хаакан Карабей – 31 години, Гьокхан Йълдъръм – 41 години; Алишан Табуроглу – 21 години, Мурат Тан – 11 години.

Седящата стачка, под надслов: „ Присъдите на нашите чеда да бъдат отменени!“ ще се провежда ежедневно за времето от 14 до 16 часа.

БЕЛЕЖКИ:

1-Повече за TAYAD можете да прочетете в тези статии:

https://newsolution.fi/tayad-and-the-struggle-of-political-prisoners-in-turkey/

https://newsolution.fi/our-sons-and-daughters-inside-and-we-are-on-the-outside-we-resist-we-will-win/

2-Повече за делото срещу Народния Съвет в квартал „Гаази“ можете да научите в тази статия:

https://borbataa.wordpress.com/2018/12/19/делото-срещу-народен-съвет-квартал-г/

ИЗТОЧНИК:

http://halkinsesitv1.org/tayadli-aileler-evlatlarina-verilen-cezalara-karsi-gazi-sehitleri-cemevinde-oturma-eyleminde/