Адвокатка започна „единичен пикет“ пред съдебната палата в Истанбул за своите колеги хвърлени в затвора

На 18 Декември(вторник)адвокатката от Правно Бюро на Народа-ПБН(адвокатската организация на Народен Фронт-Турция; бел.ред.), Диидем Байдар Юнсал, започна „единиен пикет“ за справедливост пред съдебната палата в истанбулския квартал „Чааглаян“ (европейската/ западната част на града; бел.ред.) настоявайки нейните колеги от ПБН, сред които и съпругът ѝ Айтач Юнсал да бъдат освободени.

По време на протеста си адвокат Юнсал носеше плакат с надпис: „Свобода за Адвокатите на Народа!“, като малко след началото на акцията тя бе задържана от полицията, охраняваща съдебната палата.

Първоначално на адвокат Юнсал е било казано, че ще ѝ бъде наложена глоба за административно нарушение, за това, че е „нарушила“ закона за митингите, събранията и шествията, но в последствие полицията е решила, че тя ще бъде задържана за „пропагандираните идеите на нелегална организация“, като срокът на задържането е бил удължен до 24 часа.

Колегите адвокати на Диидем Байдар Юнсал, които са отишли в полицейското управление за да се срещнат с нея, са били нападнати от полицаите, които са ги душили и удряли с палки и ритници, след което са ги изгонили на улицата. Адвокатите на свой ред са заявили следното: „Силата на нашата борба се дължи на правотата ни. Вие продължавайте да ни нападате, ние ще продължим да укрепваме нашата борба и да я разрастваме!“.

По-късно адвокатите са отишли за да се срещнал с дежурния прокурор, в съдебната палата, като са поискали официално разрешение за да се срещнат със задържаната си колежка. Прокурорът им е заявил, че той няма правомощия да издава разрешение за свиждане в случая, като те трябва да се обърнат към началника на полицейското управление, който да определи дали да ги допусне до свиждане или не.

Същият ден, Правно Бюро на Народа публикува свое изявление в което се казва следното:

Преминаваме през дни, в които изразяването на позиция, критикуването на властта на улицата е забранявано.

Окачествяването на искането «Свобода за адвокатите на народа!», за „пропаганда на идеите на нелегална организация“ е последният пример, за своеволното погазване на принципа за законосъобразност на обвиненията. Окачествяването като „тероризъм“ на всичко, вече е обичайна практика на властта, чрез която биват отнемани правата и свободите.

Това, че е един адвокат иска свобода за своите приятели хвърлени в затвора, не е ли признание, за това, че свободата на мисълта, правото на критика, възражение, отказ, изказване на позиция, искане на по-доброто, милионите хора, работещи при нечовешки условия на труд, които биват експлоатирани и чиито труд бива ограбван, е отнето?

В тези, в които господстващите класи са обзети от страха породен от вятъра на „Жълтите жилетки“, от нас зависи дали ще попречим на засилването на репресиите, и дали ще защитим правата и свободите си.

Правото на изразяване на един адвокат, правото му на защита, не трябва да бъде отнемано толкова лесно и своеволно. Можем да се противопоставим срещу това.

Защитаването на правото на изразяване на адвокат Диидем Байдар Юнсал, означава да защитим нашата професия.“

На следващият ден адвокат Байдар беше освободена след като даде показания пред прокурора.

На 25 Декември(вторник) адвокат Диидем Байдар Юнсал отново излезе пред съдебната палата и проведе своята протестна акция. 15 минути след началото на протеста група полицаи от отряда за борба с безредиците задържаха адвокат Юнсал, като тя е била отведена в районното управление на полицията. Дежурният прокурор е постановил мярка за задържане под стража за срок от 24 часа. Вчера в следобедните часове, адвокат Юнсал бе освободена под мярка подписка, като е задължена ежедневно да се разписва в районното управление на полицията по местоживеене.

В свое видео-обращение разпространено в социалните мрежи, преди началото на акцията във вторник адвокат Диидем Байдар Юнсал казва следното:

Съпругът ми на когото съм дала клетва, че ще бъда заедно завинаги, в добро и лошо, в болест и здраве, е в затвора, а аз съм навън.

Моите колеги, другари ми, с които сме споделяли хляба и глада, с които заедно сме се смяли и плакали, с които заедно съм понасяла всички изпитания са в затвора, а съм навън.

Да искам справедливост за тях е мое естествено право. Ако замълча сега, то по-добре никога повече да не проговоря.

За това, всеки вторник аз ще бъда пред съдебната палата в кв. «Чаалаян“, във времето от 10:00 до 13:00 часа.

Каня всички вас, да се присъедините към мен за да бъде чут гласът още по-силно.

Адвокат Диидем Байдар Юнсал.“


Източник: halkisestv1.org


Видео от протестната акция:

https://www.youtube.com/watch?v=slGvRqXywjI