Членове на TAYAD бяха задържани при протестна акция в Истанбул

В събота(5 Януари) двама членове на Сдружението за Взаимопомощ и Солидарност на Семействата на Политическите Затворници(TAYAD) бяха задържани от полицията в Истанбул, след като преодоляха полицейската блокада на площад „Галатасарай“ и излязоха да протестират срещу налагането на затворнически униформи на политическите затворници.

Двамата членове на сдружението-Феридюн Османагаоглу и Исмаил Кара бяха облекли жилетки, върху които пишеше „Няма да облечем затворнически униформи!“, Кара и Османголу скандираха и лозунги като: „Край на Изолацията в затвора в Синджан!“ и „Изтезаването на хора е мерзост!“. Малко след началото на протеста им, двамата бяха задържани от полицията. Преди фашистката власт да наложи забрана за провеждане на протести на площад „Галатасарай“ всяка събота, членове на TAYAD провеждаха протестни акции срещу изолацията в турските затвори и налагането на униформи на политическите затоворници.

Площад „Галатасарай“ намиращ се в центъра на Истанбул, от няколко месеца насам е под постоянна полицейска блокада, като периметърът около него е почти изцяло блокиран от полицейски заграждения. Причината за блокадата е опитът на фашистката власт в Турция, да спре всякакъв вид масови прояви бе заповед на вътрешния министър, с която бяха забранени всички протести и масови събрания в район „Бейоглу“, в който попада и площада.

Площад „Галатасарай“ от години е място за провеждане на протести на лявата опозиция в Турция. В средата на 1990-те всяка събота тук започват да се събират близки на „безследно“ изчезнали революционери и дейци на лявото движение, които настояват от властта да обяви какво се е случило с техните роднини. Тази акция се превръща в традиция за този площад, като запазва своята масовост до края на 1990-те. През второто десетилетие на настоящият век, акцията е подновена но поради факта, че в нея основна роля играят реформистки леви организации, тя остава само символичен акт на протест, който трудно води до някакви адекватни резултати.