Започна делото срещу 9-мата членове на Народен Фронт в Гърция

На 4 Февруари, в 9 часа сутринта, в съдебната зала в затвора Коридалос, край гръцката столица Атина, започна съдебният процес срещу 9-мата членове на Народен Фронт-Турция, които бяха арестувани от гръцката полиция в края на ноември 2017 година с обвинението, че са подготвяли покушение срещу фашисткия турски президент Реджеп Ердоган .

9-мата революционери вече 14 месеца са в затвори из цяла Гърция.

Преди началото на съдебното заседание членовете на Народен Фронт в Гърция и Комитета за Солидарност с Политическите затворници, се събраха пред затвора Коридалос и разпънаха транспарант с надпис: „Свобода за 9-мата революционери от Турция!“, те скандираха и лозунги за освобождаване на революционерите. Революционерите на свой ред разпънаха транспарант със същия надпис на прозорците на затвора Коридалос, така че той да бъде видян от събралите се навън техни другари.

9-мата революционери влязоха в съдебната зала с малки плакати на които бяха написани лозунгите: „Борбата срещу Империализма и Фашизма не е престъпление, а задължение на всеки човек!“, „Да Живее Братството на Народите“, „Долу Империализма, Долу Фашизма!“, „Да Живее Независима Турция!“, „Не сме терористи, ние сме революционери!“, Най големият терорист е Империализмът.!“ Също така те скандираха лозунгите: „Революционната борба не е престъпление!“; „Долу Империализма, Долу Фашизма!“

Членовете на Народен Фронт присъстващи в залата се присъединиха към лозунгите се присъединиха към скандиранията на своите пленени другари.

На съдебното заседание присъстваха членове на Народен Фронт от цяла Европа и Гърция, както и членове на гръцки леви организации.

Съдебният състав даде начало на заседанието, като направи проверка на самоличността на 9-мата революционери. След проверката за самоличност, пред съда срещу революционерите дадоха показания двама гръцки полицаи, участвали в операциите срещу Народен Фронт в Гърция. След изслушването на полицаите, съдебният състав се събра за да преразгледа обвинителният акт и събраните доказателства. След събранието, съставът реши, да отстрани от материалите по делото събраните доказателства, тъй като те нямат никаква правна стойност и чрез тях не може да бъде доказана вината на обвиняемите.

Съдебният състав реши делото да продължи в сряда 6 Февруари. На първото заседание по делото участваха общо 80 души, от които 40 членове на Народен Фронт.

На 6 Февруари членовете на Народен Фронт и гръцките леви организации започнаха да се събират пред затвора Коридалос около 8 часа сутринта. 9-мата членове на Народен Фронт приветстваха своите другари навън като развяха малки червени знамена през прозорците на затвора. Със скандираните пред затвора лозунги още веднъж бе заявено, че борбата срещу фашизма и империализма е легитимна и че революционната борба не е престъпление. Въпреки студеното време събралите се хванаха на хоро пред затвора.

След това обвиняемите революционери и зрителите на заседанието, започнаха да влизат в съдебната зала. Докато влизаха в залата, 9-мата революционери отново приветстваха своите другари скандирайки лозунга „Борбата срещу империализма и Фашизма не е престъпление!“ Хасан Бибер, един от 9-мата революционери със своя мощен и ентусиазиран глас рецитира две стихотворения на турски и арабски език.

На второто заседание по делото първи бяха изслушани свидетелите на защитата. В своите показания пред съда те разказаха, че това дело е плод на сътрудничеството на фашистката власт в Турция и Американските империалисти, като арестувайки 9-мата членове на Народен Фронт, гръцката държава е направила подарък на фашистката власт в Турция. С думите си те подчертаха, че борбата срещу империализма и фашизма е легитимна и справедлива.

След кратката почивка на съдебния състав, двама от 9-мата революционери произнесоха своите защитни речи. След което, съдът реши делото да продължи на 1 Март 2019 година.


Източник: halkinsesitv.org (Гласът на Народа, електронно издание на Народен Фронт-Турция).