Решение по делото срещу Народен Фронт в Гърция

На заседание на съда, в столицата на Гърция, Атина състояло се на 15 Май, съдът обяви своето окончателно решение по делото срещу 9-мата дейци на Народен Фронт-Турция, които бяха арестувани в края на ноември 2017 година, по обвинението че са подготвяли покушение срещу фашисткия турски президент Реджеп Ердоган при посещението в южната ни съседка през декември същата година.

Гръцкият съд излезе с решение според, което 3-ма от общо 9-мата революционери бяха оправдани, а на 6-ма от тях бе наложено наказание лишаване от свобода за срок от 27 месеца, като те трябва да заплатят и парични глоби от по 900 евро.

В решението съдът взе предвид и времето, прекарано от 9-мата революционери в гръцките затвори, като постанови всички те да бъдат освободени. Присъдите по делото, което се гледа в съдебната зала на затвора Коридалос в Атина, бяха посрещнати от скандиранията на 9-мата полит.затворници.

Имената на освободените с решение на гръцкия съдът революционери, са както следва: Анъл Саяр, Бърак Аармъш, Ерджан Гьокоглу, Исмаил Зат, Хасан Бибер, Хазал Сечер, Халил Демир, Мехмет Доан и Шаади Йозполат.

През миналата седмица 7 от деветимата дейци на Народен Фронт бяха освободени от затвора, като 2-ма от тях Анъл Саяр и Мехмет Доан все още са държани напълно противозаконно в отдел „Миграция” на гръцката полиция, в столицата Атина. Според информацията предоставена от Народен Фронт, гръцките власти се опитват да предадат Мехмет Доан на турското разузване, а Анъл Саяр на холландското, тъй като Саяр е гражданин на Холландия. Вчера двамата революционери обявиха че започват гладна стачка, която ще продължи докато не бъдат освободени от гръцката полиция.

Чрез своите другари и адвокати Анъл Саяр и Мехмет Доан изпратиха кратки послания.

„Казвам се Мехмет Доан, на 61 години съм. Аз съм революционер борещ се срещу фашизма в Турция. Аз прекарах 18 месеца в гръцките затвори, по искане на фашистката власт в Турция. Съдът постанови моето освобождаване, но аз не бях освободен. Държан съм като заложник в отдел миграция на гръцката полиция, като се прави опит аз да бъда предаден на властите в Турция. Опитаха се да ме накарат да подпиша документ във връзка с това. Аз започвам Гладна стачка, за своята свобода, като настоявам да бъда освободен.”

 

„Казвам се Анъл Саяр. От 18 месеца са в гръцките затвори. Въпреки, че бях оправдан от съда, на делото което се състоя на 15 Май 2019 година, аз така и не бях освободен. Гръцката държава се опитва да ме депортира. Аз не съм престъпник. Аз не приемам искането за екстрадиция или депортация. Аз искам свободата си. Днес аз започвам гладна стачка, като настоявам процедурите по екстрадиция и  депортация да бъдат прекратени.”

 

Вчера пред централата на управляващата в Гърция – партия СИРИЗА членове на Народен Фронт, сред които и 7-те освободени революционери, както и членове на гръцки леви организации проведоха протестна акция, с искане за освобождаване на Анъл Саяр и Мехмет Доан. След протеста, делегация от 3-ма представители на протестиращите се срещнаха с представителите на СИРИЗА – Сарис Манолис, отговарящ за политиките по миграция, член на централното ръководство на партията, и Никос Цикониас. На срещата делегация отправи запитване към представителите на управляващата партия защо двамата революционери все още не са освободени, като настояха незабавно да бъде сложен край на тяхното незаконно задържане.

Акцията продължи около 1 час, като в нея се включиха 20 души.

В края на ноември 2017 година, 9-ма членове на марксистко-ленинисткото движение Народен Фронт-Турция бяха арестувани, след като гръцката полиция щурмува квартири намиращи се в няколко квартала на столицата Атина. В първите дни след операцията, медиите не само в Турция и Гърция, но и в останалите Европейски страни, тиражираха версията, че 9-мата революционери са подготвяли покушение срещу фашисткия президент на Турция – Реджеп Ердоган. Медиите разпространиха и лъжливата версия, че при щурмовете са били намерени оръжия и експлозиви, като се опитваха да преставят случая като „Тежък удар срещу DHKP-C”. По-късно обаче, лично агенти на гръцкото разузнаване заявиха, че при обиските не са открити никакви доказателства за това, че е подготвяно покушение срещу Ердоган, като не са открити нито оръжия, нито експлозиви.

По време на съдебния процес, в своите защитни речи 9-мата революционери защитиха легитимността и справедливостта на революционната борба, като нееднократно подчертаха, че арестуването е незаконно и несправедливо.


Източници: Halkinsesi TV и Информационна агенция Gerçek(Правда)


Видео от вчерашния протест в Атина

https://halkinsesi-tv.web.tv/video/atinada-syriza-onunde-tutsaklarin-serbest-birakilmasi-istendi__fpfmrlog592