Стълкновения между студенти и полицаи по време на протест в Анкара

Рано тази сутрин, полицаи от отряда за борба с безредиците, придружени от бронирана техника и водомети, започнаха щурм срещу палатковия лагер на група студенти, които от около 2 месеца протестират срещу плановете за изграждането на общежитие на мястото на гориста местност, в кампуса на Близкоизточния Технически Университет, разположен в столицата на Турция – Анкара(на тур.ез. Ortadoğu Teknik Üniversitesi – ODTÜ).

Държавната агенция студентски общежития и заеми( на тур.ез. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurum), планира да построи ново общежитие в кампуса на университета, като за целта се предвижда гората в местността Каваклъ, намираща се в рамките на университетския комплекс, да бъде изсечена напълно. Студентите протестират срещу това, като заявяват, че по този начин постепенно няма да останат зелени площи в кампуса и той напълно ще бъде бетониран.

Вчера, ректорът на университета – Вершан Кьок, в сътрудничество с фашистката полиция е дал ултиматум от 4 часа, на протестиращите студенти да прекратят протеста и да премахнат палатковия лагер, като ги е заплашил, че ако не спазят ултиматума, полицията ще ги атакува.

Заплахите за евентуално полицейско нападение, увеличиха подкрепата за протестиращите студенти, като през вчерашния ден въпреки изтичането на ултиматума, нямаше полицейски нападения спрямо тях. Но рано тази сутрин, полицията започна щурм в кампуса на Близкоизточния Технически Университет, като огради с метални заграждения целия периметър около Каваклъ и палатковия лагер, като практически обсади и блокира протестиращите.

Депутати от опозицията и университетски преподаватели, дошли на място за да подкрепят студентите, не са били допуснати до района от полицията, като е блокирала район с площ от 40 декара. Като междувременно отново тази сутрин на място са пристигнали множество камиони и тежки строителни машини, както и работници, които са били разположени в кампуса.

На свой ред, в отговор на тези действия на властта, протестиращите студенти чрез социалните мрежи отправиха призиви за подкрепа  към онези всички, които могат да дойдат да им помогнат да защитят местността Каваклъ.

Така около 08:40 часа тази сутрин, полицията започна щурм срещу палатковия лагер. Оказалите съпротива студенти и подкрепящите ги граждани са били бити и задържани. Според студенти, станали очевидци на щурма, след атаката на полицията работници са започнали да отсичат с верижни триони дърветата, които са били натоварени в камионите, пристигнали по-рано в кампуса.

Ще продължим да следим развоя на протеста….

Източник:  https://gazeteyolculuk.net/55-gundur-suren-direnisi-kirmak-isteyen-polis-odtude