Съмнения за убийство, след смъртта на кюрдски полит.затворник

Близките на кюрдския полит.затворник Ирфан Кълъч, който почина в изолационния затвор – Кандъра, област Коджаели(северозападна Турция), на 3 Юли тази година, изразиха своите опасения относно вероятността, той да е бил убит, а не да се е самоубил, както беше съобщено миналата седмица.

Кюрдският полит.затворник Ирфан Кълъч, загина при съмнителни обстоятелства, в изолационния затвор – Кандъра, на 3 Юли. Като причина за смъртта му, администрацията на затвора изтъкна това, че той се е самозапалил в знак на протест срещу изолацията в затворите. Но според семейството на загиналия, той е бил убит по изключително жесток начин.

Братът на Ирфан – Селяхаттин Кълъч, който живее в Белгия, заяви, че съмненията им около това, как е настъпила смъртта на техния близък се засилват още повече от фактите, че тялото му е предадено със закъснение, не е била направена аутопсия, както и че е било съобщено за смъртта му два след нейното настъпване.

Унищожиха доказателствата

Селяхаттин Кълъч заяви пред кюрдски медии следното:

„Фактът, че ни съобщиха за смъртта, два дни след като са го убили ни накара да се усъмним. Първоначално не искаха да ни покажат тялото му, по-късно ни показаха само лицето, колкото да го разпознаем. Не ни дадоха доклад от проведена аутопсия. Дадоха ни само документ, че е извършено погребение.

Семейството ни обаче, не преглътна това. Докато миеха тялото на брат ми, преди погребението баща ми извика роднини и приятели и заяви, че Ирфан е бил убит. По тялото му имаше доста сериозни счупвания, имаше следи от побой, областта под брадичката му беше пробита с някакъв остър предмет. Ясно беше, че това е убийство. Изгарянията бяха само частични, в областта на краката и малко около корема. Опитали са се да го представят като самозапалване.

Ходилата му бяха в рани, имаше следи от множество удари. По ръцете му имаше рани, които са се образували вероятно докато се е съпротивлявал. След като го видяхме в това състояние ние задействахме съответните правни процедури. Подадохме жалба в прокуратурата.”

Според информацията, с която разполага семейството, получена от близки на други полит.затворници, вероятно Ирфан Кълъч е бил изведен от килията си, и убит на друго място. Братът на Кълъч, обърна внимание на факта, че близките му са се срещнали с Ирфан седмица преди убийството, а адвокатът му е провел свиждане с него, само ден преди да бъде убит. Според брата на загиналия, при свиждания не са били забелязани някакви проблеми у загиналия, или нетипично за него поведение.

Селяхаттин Кълъч: „Ирфан не беше, човек който вземаше сам прибързани решения.”

Трябва да защитим полит.затворниците

Братът на Ирфан Кълъч, заява следното:

„Ние като семейство, като хора от народа няма да оставим този случай току така. Не можем да си замълчим пред това. Нашите усилия сега за това, в бъдеще да няма случаи подобни на този. Ако не се задействаме сега, ако си замълчим, може да има и по-тежки случаи. Този път загина Ирфан, не можем да го върнем, но най-малкото можем да предпазим останалите полит.затворници. Това е атака срещу всичкини. Няма да оставим този случаи без последствия. Да убиеш човек, и то толкова безмилостно, не трябва да им се размине, утре може да има още случаи като този на Ирафн.”

Източник: информационна агенция Gerçek (Правда)