Започна съдебния процес за влаковата катастрофа край град Чорлу

На 3 Юли 2019 година в съдебната палата в град Чорлу, източна Тракия(северозападна Турция), започна съдебния процес за влаковата катастрофа край град Чорлу, при която на 8 Юли 2019 година, загинаха 25 души. Преди началото на съдебното заседание, близките на загиналите организираха протестно шествие през центъра на град Чорлу, което стигна до съдебната палата. По време на шествието, полицията многократно се опита да възпрепятства придвижването на шестващите, като отправяше заплахи към събралите се. Пред съдебната залата пък, семействата на загиналите, техните адвокати, и хората дошли за да наблюдават протеста, бяха атакувани от полицията. Полицаите удряха с палки и ритници събралите се пред съдебната зала хора.

Преди началото на протестното шествие, близките на загиналите във влаковата катастрофа, прочетоха протестна декларация, в която подчертаха, че случилото се не е инцидент, не е катастрофа, а масово убийство. Те за пореден път издигнаха своето искане за справедливост, и наказване на истинските виновници за убийството на техните близки.

Преди започването на съдебното заседание, полицията се опита да възпрепятства влизането в залата, на семействата на загиналите, като без да има прокурорска заповед силите на реда, заснеха с видео камери влизащите в залата. При влизането на хората в залата, полицаите ги нападнаха с палки, като им нанасяха удари.

Заради опитите на полицията за възпрепятстване на влизането в залата, се наложи семействата на жертвите и техните адвокати дълго да чакат пред залата. След като споровете с полицейските началници не дадоха резултат, адвокатите се опитаха сами да отворят вратите на съдебната зала, като полицаите ги нападнаха отново, в опит да спрат отварянето на вратите.

Съдебният състав си направи самоотвод

Към момента под съдебна отговорност са подведени 4-ма служители на турската държавна железопътна компания : Тургут Курт, Йозкан Полат, Джелалеттин Чабук и Четин Йълдъръм. Прокуратурата им е повдигнала обвинение за „причиняване на смърт поради непредпазливост”, като ги грози затвор от 2 до 15 години, в случай че съдът ги признае за виновни.

Делото започна да се гледа от 1. Наказателен Състав на съда в Чорлу.

Първи по време на съдебното заседание, думата взеха адвокатите на семействата на жертвите. В своите пледуарии, адвокатите разобличиха заплахите и атаките на полицията, и нейното своеволие, като представи жалба пред съда, във връзка с действията на полицейските началници. Полицията отхвърли жалбата, като нареди двамата въоръжени полицаи, намиращи се в залата да я напуснат.

Докато продължаваше съдебното заседание, 1. Наказателен състав, заяви, че делото ще продължи да се разглежда от 2. Наказателен състав, като по този начин си направи своеволен отвод и се оттегли от делото. След като съдебният състав напусна съдебната зала, семействата на загиналите изразиха протеста си срещу това действие на съда, ръкопляскайки.

След края на съдебното заседание, адвокатите и близките на загиналите, дадоха импровизирана пресконференция за медиите, пред съдебната палата. Те изразиха своя протест срещу действията на съда. Адвокатите разказаха за развоя на делото, до момента, като обърнаха внимание на факта, че висшите държавни служители, които са пряко отговорни за случилото са се покровителствани. Те подчертаха, че случилите се преди делото нападения на полицията, и решението на съдебния състав да напусне заседанието, са резултат от това покровителство. Адвокатите заявиха, че ще продължат да следят съдебния процес и ще продължат борбата за справедливост за жертвите на масовото убийство.

На 4 Юли, 2. Наказателен състав, на съда в Чорлу, реши че решението взето от 1. наказателен състав да си направи самоотвод по делото, за влаковата катастрофа от 8 Юли 2018 година, не е подкрепено от ясни мотиви и счете същото за невалидно, като по този начин отново възложи на 1. състав да гледа делото.

За сега не е ясно, когато ще се състои второто заседание по делото за влаковата катастрофа, в която преди година загинаха 25 души, и бяха ранени 317 пътници в скоростния влак от Истанбул за Одрин.

Източник: по материали на вестник Червено Знаме(Kızıl Bayrak).