Властта в Турция се опитва да изсели жители на селата в долината на река Тигър

Заради строителството на язовира Ълъсу, град Хасанкейф, познат със своето 12 хиляди годишно, архитектурно и културно историческо наследство, както и множество населени места по долината на река Тигър(на турски и кюрдски език Dicle / Диджле), са заплашени да останат под вода. Според официалните съобщения на властите, се очакваше на 10 Юни тази година, да започне пълненето на новия язовир, това не се случило. Въпреки, че няма точно определена дата, кога ще бъде дадено началото на пълненето на хидротехническото съоръжение, властите оказват натиск върху жителите на населените места в района, да ги напуснат.

Според информация на Кюрдски медии, делегация от областното мютийство, е посетила махалите Авте(Awte) и Белек(Belek), на село Челтикбашъ, в община Курталан, обл. Сиир, като са казали на местните жители, че всеки момент може да започне пълненето на язовира, и заради това те трябва да имат готовност всеки момент, да напуснат селото.

„Не знаем, кога ще започне пълненето на язовира”

Текин Акташ, жител на село Челтикбашъ разказа, че делегация от областното мютийство е посетила селото, като им е заявила, че в скоро време ще започне пълнене на вода в язовира, с „превантивна цел”. Акташ заяви, че не им е била казана точна дата за началото на дейностите, като допълни още: „Не знаем кога ще започнат да пълнят вода. Казват, ни да имаме готовност да напуснем селото, но все още дори не са изградени новите къщи, които обещаха, че ще ни дадат. Не знаем, дали ще напълнят вода, или няма.”

Договори за незавършените къщи

Жители на региона, обръщат внимание на факта, че в селата в долината на река Тигър, същото предупреждение е било отправено от местните имами. Междувременно стана ясно, че жителите на град Хасанкейф, в област Батман, са били карани да подписват договори за все още незавършените си нови домове. От разказите на местните жители се разбира, че представители на строителната фирма Гюнештекин(Güneştekin İnşaat), подизпълнител на държавната компания за „социални жилища” са карали жители на Хасанкейф, да подписват договори, в които е пишело: „получихме къщата, без забележки по изпълнението”, и това при положение, че все още новите домове на местните не са готови. Жителите на малкия град, са отказали категорично да подпишат договорите, като са изразили несъгласието си с това действие.

Заради строителството на язовира Ълъсу, се предвижда опразването на следния брой населени места, в съответните области и общини:

-обл. Батман, община Бешири: 10 села, община Герджуш: 3 села, община Хасанкейф: 9 села, към градска община: 8 села.

-обл. Диярбакър, община Бисмил: 20 села, община Кулп: 21 села.

-обл. Мардин, община Даргечит: 5 села

-Област Сиирт, община Ерух: 7 села, община Курталан: 20 села, към градска община: 19 села.

Област Шърнак, община Гючлюконак: 7 села.

Повече за язовир Ълъсу, можете да прочетете на този адрес:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ilısu_Dam

Източник: информационна агенция Месопотамия