Полицейско нападение срещу палатков лагер на Народен Фронт в южна Турция

Вчера фашистката полиция нападна шатра разпъната от членове на Народен Фронт, на фестивала Еввель Теммуз(Evvel Temmuz), провеждан от близо 20 години в град Самандаа, област Хатай(близо до границата със Сирия).

Обект на нападението са станали не само шатрата, но и членове на Народен Фронт, които са провеждали гладна стачка срещу репресиите против лявата музикална група Йорум. Според информация на адвокатите от Правно Бюро на Народа при нападението са били задържани 7 души, които са били отведени в местната централа на полицията. Участниците в гладната стачка са започнали протеста си, след като областната управа на Хатай, е забранила концерта на Група Йорум, насрочен за 16 Юли, като той е част от официалната програма на фестивала Еввель Теммуз.

До момента, няма информация кога ще бъдат освободени задържаните, вчера революционери. Полицията твърди, че те са били отведени защото, са отказали да предоставят документи за самоличност.

Празникът Еввель Теммуз, се празнува от Арабите Алевити(известни още като Нусайри или Алауити), които представляват по-голямата част от населението на област Хатай, като компактни групи от етно-религиозната група живеят и в областите Адана и Мерсин. В Турция, според различни източници живеят около 1 милион Араби Алевити. Еввел Теммуз е празник на плодородието и реколтата, като всяка година се празнува през месец Юли. От 20 години насам, общността на Арабите-Алевити провежда фестивал със същото име в град Самандаа, разположен на брега на Средиземно море, като в него активно участват и дейци на Народен Фронт. Свои щандове на фестивала имат и други леви организации от Турция.