Протест на работници от верига сладкарници в Истанбул

В края на миналата седмица, работниците от веригата сладкарници Йозсют(Özsüt), започнаха протестни действия пред един от обектите на фирмата, разположен в истанбулския квартал Кадъкьой(източната / азиатска част на града). Повод за протеста на работниците бе неизплатените от 3 месеца насам заплати, възнаграждения за извънреден труд, ваучери за храна и добавки за клас прослужено време. В протеста взеха участие както действащи работници на фирмата, така и служители на веригата изхвърлени или напуснали работа.

В началото на своя протест миналата събота, служителите на сладкарници Йозсют, споделиха че са водили многократни разговори с представители на фирмата във връзка със забавянето на заплатите им и неизплащането на допълнителни възнаграждения. Но тъй като тези разговори не са дали никакъв резултат, много от работниците са се принудили да напуснат фирмата и да си потърсят друга работа. Ръководството на фирмата на свой ред е изтъкнало като причина за забавянето на заплатите, икономическата криза в страната и затрудненото финансово положение на компанията.

Работниците споделиха също, че са изпаднали в изключително тежко положение, заради безпаричието и липсата на работа. Много от тях не са могли да заплатят наемите си, разходите за комунални услуги, храна. Още по-тежко е било положението на работниците отглеждащи своите деца.

В крайна сметка, след като фирмата не е обърнала внимание на всички призиви на работниците за изплащането на заплатите им, те са се решили да преминат към протестни действия.

В продължение на 5 дни, работниците протестираха пред една от сладкарниците от веригата Йозсют, в истанбулския квартал Кадъкой. Протестът им даде резултат, като вчера по думите на протестиращите, добавките за клас прослужено време на напусналите работа техни колеги са били преведени по сметките им, но дължимите заплати и добавки за действащите работници във фирмата, все още не са изплатени.

В кратки речи, вчера протестиращите работници заявиха, че ще продължат да се борят за своите права и няма да позволят повече да бъдат лъгани от собствениците на веригата Йозсют. Те също така благодариха на всички леви и прогресивни организации, и на журналистите за подкрепата им по време на протеста.


Източник: информационна агенция Gerçek(Правда)