Работници от завод за гуми в централна Турция протестираха срещу репресиите на работодателя

В вторник работници от завода за автомобилни гуми PETLAS, разположен край град Кършехир, централна Турция, излязоха на протест срещу уволнението на 40 свои колеги и репресиите на собствениците на завода.

В началото на този месец, група работници от завода за автомобилни гуми PETLAS, са станали членове на синдиката на транспортните работници(на тур.ез. Nakliyat-İŞ). Общият брой на работещите в предприятието е 400 души. След като работниците стават членове на синдиката, собствениците на завода упражняват върху тях натиск за това, те да прекратят членството си в него. Работниците, които са отказали да напуснат синдиката, са били изхвърлени от работа.

Започналите на 8 Юли уволнения са продължили и през следващите дни. Договорите на 40 работници, не склонили глава пред репресиите на собствениците на завода, са били прекратени. При прекратяването на договорите, фирмата се е позовала на чл. 25, точка „Е” от турския кодекс на труда, според който работниците могат да бъдат уволнени при „кражба, злоупотреба с доверието на работодателя, както и разгласяване на фирмена тайна”. По този начин изхвърлените от работа работници, автоматично биват лишени от правото си на обезщетенията, които им се полагат при предсрочно прекратяване на трудовите им договори.

На свой ред представителите на синката на транспортните работници са заявили, че започнат протестни действия в отговор на репресиите на собствениците на завода PETLAS и изхвърлянето от работа на техни членове.


Източник: по материали в турски леви медии