Полицаи се опитаха да убият член на Народен Фронт в Истанбул

На 26 Юли, около 02:00 часа, домът на члена на Халил Яакут, член на Народен Фронт-Турция, намиращ се в истанбулския район Кадъкьой, е щурмуван от командоси и агенти на политическата полиция. Полицаите на фашистката власт „специализирали” се в убийствата при среднощни щурмове, този път не можаха да убият.

Халил Яакут, който бе арестуван от щурмувалите дома му полицаи разказва за случилото се в онази нощ и 4-те дни в ареста на политическата полиция.

„На 26 Юли, около 02:00 докато бях в дома си, на 1 етаж в жилищен блок в район Кадъкьой, аз чух гласове навън, когато погледнах през прозореца аз видях цевите на оръжията на полицаите.

Първоначално полицаите нахлуха в апартамента на вторият етаж на сградата. Те дори не почукаха или не натиснаха звънеца, а директно разбиха вратата. След като разбраха, че са щурмували погрешния апартамент, те веднага слязоха на 1 етаж и разбиха вратата на моята квартира.

Когато влязоха в моя дом и ме видяха, командосът начело на отряда, се обърна към колегите си и каза: „Ще стрелят по него.” Причината поради която не ме застреляха тогава, бе това, че първо те бяха нахлули в погрешната квартира, второ всички обитатели на блока се бяха събудили, и защото когато те нахлуха в дома ми, аз започнах да викам с колкото глас имам: „Името ми е Халил Яакут, нямам оръжие и полицаите се опитват да ме убият.”

Полицаите нахлуха и в двата апартамента директно, без да позвънят или почукат на вратата, те директно я разбиха, защото тяхната цел не беше да ме арестуват, а да ме убият. Това ясно си личеше от разговорите по между им, от готовите за стрелба оръжия и от думите им в моменти след щурма.

След щурма, аз бях отведен в централата на политическата полиция в Истанбул. Там в продължение на 4 дни, бях подложен на недостойно – голо претърсване, систематични мъчения, обиди и ругатни. След 4-те дни в ареста, аз дадох показания пред прокурор, който поиска от съда да ми бъде наложена постоянна мярка за задържане. Съдът обаче ме освободи под мярка подписка. Следите от мъченията и побоя ми нанесен от полицаите още са видими по тялото ми. Аз подадох жалба в прокуратурата във връзка с всичко, което преживят през последните няколко дни.

Това не е първият случай на подобен щурм срещу квартира на революционери в Турция. През последните 4 години при подобни щурмове, полицията уби без съд и присъда близо 10 души, от които 5-ма души бяха членове и привърженици на Народен Фронт-Турция. Нито един от полицаите участници или преки извършители на тези екзекуции не бяха подведени под съдебна или административна отговорност. Властта продължава да закриля своите убийци и отряди на смъртта, като постоянно ги оборудва с най-нова техника, съоръжения и влага огромни финансови ресурси в обучението и издръжката им.

Източник: информационна агенция „Правда” (Gerçek Haber Ajansı).

https://gercekhaberajansi.org/polis-oldurmek-icin-girdi-beni-vurmamalarinin-tek-nedeni/