Победа за протестиращи работници от завод за гуми в централна Турция

Работниците от складовете на завода за гуми PETLAS, разположен край град Кършехир, централна Турция, преди около 2 месеца се бяха организирали в синдиката на транспортните работниците Nakliyat-İş. Собствениците на завода са оказали натиск на сдружилите се в синдиката се работници да се откажат от членството си в синдиката, но те не са се поддали на този натиск, като в крайна сметка са били лишени от работните си места.

Така работниците и синдикалистите от Nakliyat-İş, започнаха протест пред завод PETLAS, с искане изхвърлените от работа работници да бъдат върнати на работните им места. На 14 ден от протеста, собствениците на завода, са приели работниците да започнат отново работа, без да поставят никакви допълнителни условия за започването им на работа.

В своя изявление синдикатът Nakliyat-İş се казва следното:

„Работниците от завод Petlas, членуващи в нашия синдикат победиха на 14 ден от своя протест. В резултат на срещата между заместник кмета на град Кършехир Нури Араз, председателят на синдиката ни Али Ръза Кючюкосманоглу, организационния ни секретар Ердал Копал и собствениците на завод Petlas, работниците ще могат да започнат отново работа.

Утре(2 Август), работниците ще могат да се върнат на работа на предишните си работни места, заедно с всички полагащи им се права. Също така, те ще получат заплащането си и за времето на протеста. Собствениците на завода заявиха, че ще уважат правото на синдикално сдружаване на работниците.”

Източник: вестник Kızıl Bayrak (Червено Знаме)