Победа за протестиращи работници от верига сладкарници в Истанбул

Работниците от веригата сладкарници Özsüt(Йозсют), които с месеци не бяха получавали своите заплати, възнаграждения за извънреден труд и ваучери за храна, започнаха протестни действия в средата на месец Юли. В резултат на протестите на 23 Юли, собствениците на веригата започнаха да изплащат забавените заплати и ваучери за храна на работниците, но обезщетенията за предсрочно прекратяването на трудовите договори, на напусналите фирмата нейни служители не бяха изплатени.

На 24 Юли работниците организираха нов протест пред една от сладкарниците от веригата, разположена в истанбулския район Кадъкьой. Протестът, който първоначално премина сравнително спокойно, в последствие беше атакуван от полицията, като много от участниците в акцията бяха задържани и бити.

Работниците дадоха ултиматум на собствениците на веригата Йозсют да изплатят обезщетенията на всички работници, до 19:30 часа на 30 Юли. Очевидно заплашен от решителността на протестиращите работници и нарастващата подкрепа за техния протест, собствениците на веригата спазиха ултиматума и във вторник изплатиха възнагражденията и обезщетенията на всички протестиращи работници.

Източник: вестник Kızıl Bayrak (Червено Знаме) 0