Властта планира обезлюдяването на села в община Оваджък, Източна Турция

През последните седмици, околийският управител на община Оваджък, област Дерсим(официално название Тунджели / Tunceli),Северен Кюрдитан(източна Турция) е изпратил до кметовете на много от селата в общината, решения за „опразването” на населените места.

В писма изпратени до кметовете на селата Арсландогмуш, Гьозелер, Йешълязъ, Кушлуджа, Яръмкая, Яйлагюню, Молаалилер и Бузтепе, околийският управител информира, че въпросните населени места и техните землища са били обявени за „зона застрашена от природно бедствие”, като в тази връзка всички постройки в тези села следва да бъдат разрушени, като местните жители трябва да напуснат района.

В писмата не се посочва точна дата за изпълнение на предвидените мерки, нито къде ще бъдат „евакуирани” жителите на селата.

Въпреки недоволството и протестите на местните жители, какво в област Дерсим, така и в останалите части на Северен Кюрдистан, през последните години бяха изградени множество малки и големи язовири и водноелектрически централи(ВЕЦ), които се използват от фашистката власт за обезлюдяването на обширни части на региона. По всичко личи, че това е новия начин, по който властта ще прилага и занапред политиката на „изпепелена земя”, която е част от стратегията за борба и противодействие на партизанското движение в региона.

Източник: вестник Пътека(Gazete Patika)

https://www.gazetepatika10.com/ovacikta-cok-sayida-koye-bosaltma-ve-yikim-tebligati-gonderildi-43212.html