Полицаи заставили майка на полит.затворници да им стане информатор

На пресконференция състояла се в края на миналата седмица в град Измир, Кадер Инджи-майка на младите революционери братята Хаакан и Улаш Инджи, заедно със своите адвокати и един от синовете си, разказа за това, как агенти на политическата полиция са я заставили да стане техен информатор.

По време на пресконференцията в сдружението за човешки права, в пристанищния град, Кадер Инджи разказа следното:

„Полицаите ми казаха, че държавата щяла да ми помогне. Можели да ми осигурят нова работа, да получа парична помощ. Предложиха ми да им стана информатор, и да им доноснича. Те ми казаха, че няма защо да се страхувам и трябва спокойно да продължа да участват в мероприятията на левите и революционни организации, като ми предложиха да им донасям информация относно дейността на организациите. В последствие научих, че всичко това се е случвало по времето когато синът ми Хаакан е бил отведен в изолационния затвор край град Адана, където е бил подложен на мъчения.

Ние майките на полит.затворници, майките на революционери, на всяка цена бихме защитили нашите чеда. Провеждахме протести за тях, борихме за тях. Но нека държавата да не се осмелява да изпитва, с нашата обич към чедата ни, с майчината ни грижа за тях. Няма да склоним глава пред техните долни политики. Няма да позволим да погазят достойнството и честта ни.”

С тези думи Кадер Инджи разобличи политиките на фашистката власт, за склоняване към колаборационизъм и доносничество.

Хаакан Инджи, за кого стана ясно, че след като съдът е решил да бъде освободен е бил отведен от затворническите власти в друг затвор, където е бил подложен на мъчения, по време на пресконференцията заяви следното: „За мъченията упражнени върху мен, наравно с преките извършители, отговорност носи и Министерството на правосъдието, което не търси сметка от палачите. Всяко мъчение, за което не бъде потърсена сметка, ще проправи пътя на нови палачи. За това ние искаме справедливост и ще продължим да искаме.

Източник: Gerçek Haber Ajansı (Информационна агенция Правда)