Полицейско нападение и мъчения на 1000-я ден от протеста на бул. „Юксел” в Анкара

На 1000-я ден от протеста на държавните служители срещу чистките предприети от фашистката власт в Турция, след опита за военен преврат през лятото на 2016 година, полицията нападна участниците в демонстрацията насрочена за 17:30 часа на 5 Август.

В уречения час, протестиращите държавни служители и мнозина техни поддръжници се събраха на пешеходния булевард „Юксел” в центъра на турската столица Анкара, и започнаха да шестват към паметника посветен на човешките права – мястото на което на 9 Ноември 2016 година, университетската преподавателка Нурийе Гюлмен даде началото на протеста и съпротивителното движение оформило се около него.

Шестващите носеха трансперанти гласящи: „Да Живее съпротивата ни на бул. Юксел”; „1000 дни от началото на протеста на бул. Юксел!” и др.

Малко преди да стигнат своята заветна цел, пътят на шестващите беше препречен от голяма група полицаи от отряда за борба с безредиците, които започнаха брутално нападение срещу демонстрантите. Освен пространството около паметника, полицията беше блокирала и някои от подстъпите към пешеходния булевард, с цел да попречи на придвижването на евентуални нови групи от протестиращи. По време на нападението всички участници в акцията получиха наранявания вследствие на удари с палки, ритници и юмруци.

По време на полицейското нападение бяха задържани 24 души, които бяха отведени в дирекцията на полицията на централния район Чанкая. Част от задържаните за кратко са били държани и в мобилния полицейски участък, разположен на бул. Юксел, недалеч от мястото на протеста. Той бе издигнат през 2017 година, с цел да се „реагира” по-бързо на протеста или по-точно да бъде смазан.

След няколко часа в полицейския арест, задържаните 24-ма души, бяха отведени в болницата на турските държавни железници за медицински преглед, който е част от процедурата по задържане. Един от задържаните – Дениз Ериш беше отведен в болница Йълдъръм Баязид, за преглед, тъй като в следствие на жестоките удари на полицаите, е получил силно главоболие и гадене. Лекарите са заявили, че за Дениз съществува сериозен риск от мозъчна травма.

Във вечерните часове, всички задържани 24-ма души бяха освободени от полицията. Така завърши вчерашният 1000-ден на протеста на бул. „Юксел”.

Източник: по материали в турски леви информационни издания