Стотици на протест срещу добива на злато в планински район на западна Турция

В понеделник(5 Август), стотици хора се включиха в протестно шествие под надслов „Голяма среща в защита на Водата и Съвестта”, в района на планините Каз(на тур.ез. Kaz Dağları; бел.прев.), в област Чанаккале, западна Турция. Недоволството на протестиращите бе провокирано от плановете за добив на злато и сребро чрез използването на опасния химикал цианид от канадската компания Alamos Gold и турският й партньор Doğu Biga Madencliclik.

Протестното шествие бе кулминацията на започнатото на 26 Юли от природозащитници бдение за „Водата и съвестта”, на площадката на която канадската и турската компании искат да изградят мина за добив на двата ценни метала.

В 11:00 часа, в понеделник стотици хора от цяла Турция се стекоха в района на село Киразлъ, което се намира близо до площадката където се предвижда изграждането на мината, селото се намира само на 35 километра от областния център Чанаккале. В протестното шествие се включиха хора от най-различни групи от обществото, интелектуалци, хора на изкуството, жители на села в района, студенти, гимназисти, научни работници, природозащитници, членове и симпатизанти на леви и прогресивни организации, депутати от опозиционните партии, кметове на населени места от опозицията и др.

Музикантът Саадък Гюрбюз изнесе кратка реч пред присъстващите, след него прогресивния поет Атаол Бехрамоглу рецитира едно от своите стихотворения. След прочитането на протестна декларация от името на организаторите на протеста, реч произнесе и кметът на град Чанаккале.

След края на речта на градоначалника, около 12:30 часа множеството се отправи на шествие към района на язовир Атикхисар, който е разположен в непосредствена близост до бъдещият рудник, и е единственият източник на питейна вода за град Чанаккале и околните населени места. По време на шествието, жандармерията се опита на няколко пъти да препречи пътя на колоната, но хората не отстъпиха и продължиха похода си.

Около 13:30 часа множеството навлезе на строителната площадка на бъдещата мина като телените огради около строежа бяха частично премахнати от протестиращите. Протестът завърши без инциденти, като след края на шествието участниците в него се разотидоха.

Това е може би една от най-масовите демонстрации от такъв характер, след опита за преврат през лятото на 2016 година, и обявеното след него извънредно положение в Турция, което макар и да беше отменено, с приетите през миналата година закони на практика стана перманентно и безсрочно.

Протестът макар и организиран от движения и групи с откровено реформистки характер, които са далеч от това да поведат радикална и решителна борба срещу разграбването на природните ресурси на страната, очевидно е засилил страховете на властта. Това става ясно и от реакциите на проправителствените медии, които буквално се надпреварват да очернят протеста и участващите в него, и да фабрикуват всевъзможни конспиративни теории относно това, кой стои зад протестите. Основният акцент в тази кампания по очерняне е страхът на властта и нейните слуги разграбването на природните ресурси чрез обявените през последните месеци проекти на местни чужди компании за добив на полезни изкопаеми и строеж на различни съоръжения, да не предизвикат нова вълна от протести като тези за парка Гези в Истанбул, през лятото на 2013 година.

Какво се случи в планините Каз?

Канадската компания Alamos Gold и турският й партньор Doğu Biga Madencliclik, започнаха изграждането на мина за добив на злато и сребро посредством използването на цианид, край село Киразлъ, намиращо се в планините Каз, разположени недалеч от град Чанакаккале, център на едноименната област в западна Турция.  Преди няколко седмици стана ясно, че въпреки, че в доклада за оценка на въздействието върху околната среда(ОВОС), изготвен във връзка с проекта на канадската и турската компания, е записано че за изграждането на мината ще бъдат изсечени 45 000 дървета, реално са били изсечени 195 000 дървета в района на село Киразлъ. След разпространяването на новината за случилото се опустошение на природната среда, много известни личности в Турция, политици, певци, актьори, и природозащитници отправиха призиви за прекратяването на проекта. На 26 Юли, по инициатива на общината на град Чанаккале, природозащитници и жители на района устроиха палатков лагер на мястото на бъдещата мина започнаха бдение за „Водата и съвестта”. Същевременно бе организирана и кампания в социалните мрежи с етикета(хаштаг-а) #KazdağlarıHepimizin  в превод Планините Каз са Наши. Отделно от това природозащитници започнаха петиция в интернет, която до края на юли беше събрала над 100 000 подписа за това да бъде прекратен проекта за добив на злато и сребро.

Срещу опустошаването на природната среда и екосистемата в планините Каз се обявиха и множество леви и прогресивни организации в Турция, сред които и Народен Фронт.

Властта покровителската турският партньор на Alamos Gold

В края на миналия месец стана ясно пък, че турският партньор на канадската Alamos Gold, Doğu Biga Madencliclik се ползва с протекциите на фашистката власт на Ердоган и водената от него ПСР.

През последните години компанията е получила данъчни облекчения и дори е била освободена от заплащането на някои видове данъци, също така тя е получила и финансова помощ от държавата за заплащането на осигуровките за персонала на фирмата.

В броя на турския ‘Държавен вестник” от 28 Юли тази година пък е обнародвано решение според което компанията ще бъде насърчена от държавата за добива на злато и сребро с общо количество от 3.8 тона на година, като ще бъде подпомогната и с 865 милиона турски лири.

Отново през миналия месец, турското министерство на земеделието и горите, се опита чрез явни лъжи да защити компанията Doğu Biga Madencliclik. Главна дирекция на горите излезе с прессъобщение, според което твърденията, че са изсечени 195 000 дървета е лъжа, като според горските на мястото на бъдещия руд са били изсечени едва 13 400 дървета, като Doğu Biga Madencliclik, са засадили 14 000 фиданки в района като „компенсация” за изсечените от нея дървета.

Използването на цианид за добива на злато означава унищожаване на природата и екологична катастрофа с трайни и необратими последици. Въпреки тази научно доказана истина, министерството се опитва всячески да изкара Doğu Biga Madencliclik, като едва ли не дружество за защита на природата. А всъщност за да разберем мащабите на вредите нанесени до момента е достатъчно да погледнем снимките на обезлесения район на планината Каз, която канадските и турски капиталисти искат да опустошат заради не секващата си жажда за печалба.

„Турците най-добре умеят да носят камъни”

През миналата седмица, главният изпълнителен директор на канадската компания Alamos Gold – Джон Макклъски, в предаване по американския телевизионен канал, заяви следното: „Не наемаме чуждестранни работници, турците много добре умеят да носят камъни”. Видеозапис от телевизионно предаване без споделено със субтитри на турски език в социалните мрежи и предизвика доста гневни коментари и възмущение на потребителите. Шефът на империалистическата компания разказва още в предаването, че заради поевтиняването на турската лира, разходите на компанията за проекта са доста ниски, и заплатите които се плащат на турските работници допълнително облекчават финансовата тежест, като се предвижда висока печалба от реализацията на проекта.

„Протестите са политически”

Макклъски заяви вчера, че протестите срещу проекта за добив на злато и сребро в планините Каз са политически. Според него „това са политически атаки, целящи създаването на смут и безпокойство”, „вярвам, че в дъното на всичко това екологията се използва само като прикритие през истинските цели”.

Вие ще дойдете и ще платите някакви си 5 милиона долара на държавата, ще й обещаете мижави 4% от годишната печалба, като същевременно ще си приберете милиони долари в касите, ще изсечете десетки хиляди дървета, ще превърнете една планина в пустиня, и на всичкото отгоре, ще наречете протестиращите срещу всички ваши действия „политическа атака, целяща всяване на смут”, така ли?

Вие явно не знаете, какво е политическа атака. Вие не знаете, що е смут, безпокойство. Погледнете историята на страната, чиито природни ресурси разграбвате. Ще видите в нея, как всички империалисти са обръщали в бяг с подвити опашки. Този народ е способен да ви покаже, какво е безпокойство. Със всевъзможни методи може да се отбранява срещу тези, които искат да унищожат природата му. Но вие за всеки случай си подгответе 2 хеликоптера под ръка, че да има къде да се подслоните.

Изпълнителният директор си мисли, че може да заблуди народа. Твърди, че цианида, който ще се ползва при добива няма да проникне в подпочвените води. Но специалистите, предупреждават, че цианидът нарушава екологичното равновесие, и отравя почвата и водите, като въздействието му продължава с години.

Източник: по материали в информационна агенция Gerçek и вестник Червено Знаме(Kızıl Bayrak).