Новото име на окупацията: „Зона за сигурност”

В свое изявление турското министерство на отбраната, съобщи че след 3 дни на преговори, е било постигнато споразумение с делегацията от САЩ, относно „зоната за сигурност” по границата между Сирия и Турция. В изявлението се посочва следното:

„Постигната бе договорка за това в най-кратки срокове в Турция да бъде създаден Център за Съвместни Операции, чрез който зоната за сигурност ще бъде координирана и ръководена заедно със САЩ.”

Все още не е ясно как ще бъде установена „зоната за сигурност”, какво ще обхваща тя, както и относно това какво се е обсъждало зад закрити врата, и по кои теми е било постигнато споразумение и по кои. Но за всичко е ясно едно, че до ден днешен никога и по никакъв повод преговорите между Американските империалисти и фашистката власт в Турция, не са довели до нищо добро за народа.

САЩ и фашистката власт на ПСР, чрез окупационните си действия, чрез обучените и въоръжените от тях джихадисти превърнаха в море от кръв Сирия. Същите тези две държави днес, с демагогиите за „зона за сигурност” се стремят да продължат своята окупация в Сирия. „Зоната за сигурност” може да бъде сигурна само за джихадистките остатъци, които империалистите и ПСР заедно си „отгледаха”, тя може да бъде сигурна и за американските войници, които ще се настанят в нея.

Правителството на ПСР, с цел да легитимира пред народа, тази окупационна операция, се опитва да представи „зоната за сигурност”, като един „коридор на мира”, в който сирийските бежанци намиращи се в Турция, ще могат да се върнат обратно в своята страна. Коридорите, чрез които навремето прехвърлиха десетки, стотици тонове оръжия и боеприпаси в Сирия, сега щели да станат „коридори на мира”. Именно заради тези коридори, сирийците бяха принудени да напуснат страната си.

Истината е, че Сирия ще бъде наистина сигурна, само тогава когато американските и турските войски, които все още се намират на сирийска територия като окупатори по смисъла на международното право, се махнат от Сирия. Именно защото те не искат да го направят, и защото работят в посока да се настанят трайно на сирийска територия, те подготвят нови окупационни планове при закрити врата. Ще видим, какво точно са планирали през следващите дни.

Добре, но с кое право се провеждат тези преговори? САЩ и нейният лакей фашистката власт в Турция, с кое право преговарят за установяване на „зона за сигурност” в Сирия? Според кои международни правни норми? Кои ви даде право, да вземате решение по отношение на земите на Сирия? Естествено, че това са въпроси без отговор. Империалистическата агресия не признава, никакви международни правни норми.

След разпространяването на новината за постигнатата договорка на преговорите, представители на сирийското правителство дадоха изявление пред Сирийската Арабска Информационна Агенция(SANA), в която те категорично отхвърлят „зоната за сигурност”.  В репортажа на агенцията се казва следното:

„Представителят на правителството обръщайки внимание, че това е грубо потъпкване на суверенитета на Сирия, нейната териториална цялост, и сигурност, той подчерта че това противоречи, както на международните правни норми така и на хартата на ООН. Правителственият източник обърна внимание на това,, че въпросното споразумение е красноречив пример за единството на САЩ и режима в Турция, в тяхната враждебност и ненавист против Сирия и нейният народ, той заяви, че това служи на интересите на ционистки Израел”. {1}

Източник: информационна агенция Gerçek(Gerçek Haber Ajansı).

https://gercekhaberajansi.org/isgalin-yeni-adi-guvenli-bolge/

Бележки:

1-Новината можете да прочетете на английски език на този адрес:

https://www.sana.sy/en/?p=170756