Полит.затворникът Мустафа Кочак продължава своята гладна стачка за справедливост

Политическият затворник, Мустафа Кочак който на 3 Юли тази година започна гладна стачка срещу издадена му от съда доживотна присъда, продължава своя протест.

Мустафа Кочак, който бе осъден на доживотен затвор, по делото за убийството на прокурор Мехмет Селим Кираз през 2015 година(прокурорът по делото за убийството на 14-годишният Беркин Елван, участвал в демонстрациите срещу властта през лятото на 2013, бе убит след като двама революционери го взеха за заложник в кабинета му съдебната палата в Истанбул, в края на март 2015г.;бел.прев.), от 3 Юли насам провежда гладна стачка с искане делото да бъде върнато за преразглеждане и процесът да се проведе на ново. В края на миналата седмица родителите на Кочак проведе гладна стачка в подкрепа на исканията на сина си.

Синът ни е невинен”

На пресконференция в офиса на сдружението на прогресивните юристи в Истанбул, проведена на 10 Август, майката на Мустафа Кочак, Зейнеп Кочак, заяви: „Готова съм на всичко за сина си. Синът ми провежда гладна стачка за всички полит.затворници. Синът ми е невинен.“

Бащата на Мустафа, Хасан Кочак, заяви че се е стигнало до тук, тъй като целият съдебен процес е бил поредица от несправедливости. Той подчерта, че синът му вече 39 дни провежда гладна стачка и че те ще се борят заедно с него за справедливост. Кочак заяви също: „Докато беше задържан в полицията, синът ми беше изтезаван, върху главата му беше слагана тенекиена кутия и полицаите го удряха. Бременната му сестра беше заплашвана от полицаите с изнасилване. Ние заставаме зад сина си.“ Бащата на Кочак, заяви, че той и съпругата му ще започната гладна стачка в подкрепа на исканията на сина им.

„Правото на справедлив съдебен процес беше нарушено“

На пресконференцията реч произнесе и адвокатката на Мустафа Кочак – Езги Чакър. Тя започна своята реч, с думите на френския специалист по конституционно право Морис Дюверже : „Там където няма справедливост, всички са виновни“. Адвокат Чакър заяви, че справедливостта не се ограничава до законовите разпоредби, членовете и алинеите. „Но въпреки това, ние очакваме по този процес да бъдат съблюдавани правните норми, международните конвенции и законите на страната. Защото правото на спараведлив съдебен процес на Мустафа, беше нарушено. Един ‘свидетел’ Б.Е. излиза и дава ‘показания’ за 200 човека. По същото това дело, на нашите колеги адвокати бяха издадени присъди от общо 159 години затвор. Делото срещу Мустафа Кочак е е идентична. Има показания на Б.Е. Без дори да бъде разгледано подробно делото, бива издадена присъда срещу Мустафа Кочак. Това е много тежка присъда, без никакви доказателства или документи доказващи неговата вина.“


Източник: информационна агенция Gerçek