Фашистката власт отстрани от длъжност кметовете на 3 големи града в Източна Турция

Вчера с решение на министерството на вътрешните работи на Турция, кметските двойки на 3-те големи града в източна Турция / Северен Кюрдистан, а именно: Ван, Диярбекир и Мардин бяха отстранени от длъжност, като на тяхно място за служебни кметове на тези градове бяха назначени областните управители на тези областни центрове.

В началото на септември 2016 година, с наредба-закон фашистката власт беше отстранила кметовете на почти всички общини, които бяха под контрола на про-кюрдската Демократическа Партия на Народите(на тур.ез. Halkların Demokratik Partisi – HDP; бел.прев.). След местните избори проведени на 31 Март тази година, Ван, Диярбекир и Мардин, които имат статут на големи(метрополни) градски общини, отново бяха спечелени от кметски двойки на прокюрдската партия. Още по време на предизборната кампания, фашисткият президент Ердоган беше заявил, че в случай на нужда отново ще бъдат назначени служебни управители на кюрдските общини в Източна Турция.

Така и се случи, вчера след решението на турското МВР, кметските двойки на Ван, Диярбекир и Мардин, а сградите на общините бяха обсадени от десетки полицаи от отряда за борба с безредиците, политическата полиция и командоси. Пред сградите бяха струпани и множество бронирани автомобили и водомети, като в Диярбекир, полицейските заграждения които бяха премахнати след спечелването на изборите от HDP, вчера отново бяха издигнати.

С вчерашното решение, след демагогиите за демокрация и демократични избори, фашистката власт още веднъж показа, че въпреки местните избори проведени от самата нея, макар и тези кметове да са избрани с гласовете на народа, властта няма да признае нито изборите, нито ще зачете гласовете на народа ако тези общини не и се подчинят, и не служат на нейните интереси.

Фашистката власт няма решение на „кюрдския въпрос” нито на „местно” нито на „национално” равнище. Не е случаен фактът, че след преговорите и договорките със САЩ по отношение на „зоната за сигурност” в Северна и източна Сирия, ПСР отново атакува HDP и нейните общини. На всички стана ясно, че очакванията за подновяването на т.нар. „мирен процес за кюрдския въпрос” не съвпадат по никакъв начин с реалностите на фашизма в Турция. От масите за договорки и преговори с империализма, на Кюрдския народ могат да се паднат само още повече репресии и подтисничество.

Към момента няма информация, за това някои от кметските двойки на Ван, Диярбекир и Мардин да са били задържани или арестувани от полицията. Анализатори в Турция, се запитаха дали след трите големи града в Източна Турция не идва ред и на 3-те големи града в западната част на страната: Анкара, Истанбул и Измир да попаднат под ударите на властта. За сега подобно развитие на събитията е малко вероятно, не е изключено да се случи предвид засилващата се агресия на фашистката власт чиято криза продължава да се задълбочава още повече от преди.

В общините със служебни управители бяха установени огромни разхищения на публични средства

Според доклад на сметната палата, който беше изготвен по-рано тази година, в 13 общини, които по време на миналия управленски мандат, бяха поверени от властта на служебни управители, са били установени общо 196 нарушения по отношения на изразходването на средства от бюджета на местната власт. След като служебните управители на Ван, Диярбекир и Мардин, сдадоха властта след изборите на 31 Март тази година, техните злоупотреби бяха разкрити пред обществеността от новите общински ръководства. По-долу ще изброим само най-фрапиращите случаи от тези три големи града, които отново бяха „поверени” на служебните управители.

-Лукс и разточителство в Диярбекир: кабинет за кмета на стойност – 2 милиона турски лири, или около 700 хиляди български лева.

-За 3 месеца в Мардин, общината е изхарчила 165 хиляди турски лири, или около 55 хиляди български лева за ядки и кафе.

-Служебният управител на община Ван остави след себе си дълг от  1 милиард и 389 милиона турски лири…

Така властта в Турция гледа на общините и техните бюджети…..

Първата работа на служебният кмет: да окачи портрета на Ердоган

Още в първите часове на своето назначение на новото си „работно място” областният управител на Ван, който вече ще изпълнява функциите и на кмет на града, първото нещо което направи Мехмет Емин Билмез, бе да окачи на стената портрета на фашисткия президент Ердоган, редом до този на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Протести в 6 града срещу назначенията на служебните управители

В трите града, чиито кметове бяха отстранени вчера, десетки членове и привърженици на прокюрдската HDP се събраха около и пред сградите на общините.

В град Диярбекир, в обедните часове, множеството което се бе събрало на протестно шествие към сградата на общината, беше атакувано от полицията. Пътят на шествието беше препречен от полицията, като множеството беше обградено от десетки полицаи, които малко по-късно атакува протестиращите с водни оръдия и газови гранати. Част от участниците в акцията бяха бити с палки, като някои бяха ранени.

В град Ван, привърженици и членове на HDP се опитаха да проведат протестно шествие до общината, но пътят им бе препречен от полицията, докато местните партийни ръководители водеха спорове с полицейските началниците, шествието беше атакувано.

В град Мардин, членове и привърженици на HDP се събраха пред сградата на местната община където прочетоха протестна декларация разпространена от централното ръководство на партията. След спорове с полицията, в крайна сметка кюрдските политици успяха да прочетат декларацията. Не се стигна до сблъсъци.

Освен в Северен Кюрдистан, протести срещу назначаването на служебни управители и отстраняването от длъжност на кметовете от HDP, имаше и в столицата Анкара, Истанбул и Измир.

В Анкара, членове на HDP се опитаха да проведат протестна акция на пешеходния булевард Сакария, в централната част на турската столица. Полицията се опита да попречи на провеждането на протеста, изтъквайки наложена от областния управител забрана за протестни акции, митинги и шествия. Участниците в акцията въпреки това, се опитаха да прочетат протестна декларация, но малко след това бяха атакувани с газови гранати и палки. Нападението продължи и в пресечните улици на булеварда, като общо полицията е задържала 9-ма души, за които няма информация да са освободени към този час.

В Истанбул, депутати от HDP, както и членове и привърженици на партията се опитаха да проведат протестна акция, в района на емблематичния площад Таксим, но бяха атакувани от полицията. При нападението бяха задържани 7 души. Депутатите от HDP, които въпреки атаката, останаха на площада, малко след това бяха принудени да се изтеглят в посока пешеходния булевард Истиклял. От там, депутатите и други участници в акцията, се насочиха към сградата на областния съвет на HDP където проведоха пресконференция по повод на решението на властта да назначи служебни управители на Ван, Диярбекир и Мардин.

В Измир, с решение на областния управител за срок от 10, бяха забранени всякакви протестни акции, митинги, шествия и публични прояви. Именно тази забрана използва и полицията, която не позволи на членове и привърженици на HDP да проведат протестна акция в града. След спорове с полицията, участниците в протеста се събраха на импровизирана пресконференция в сградата на регионалното представителство на реформистката Конфедерация на Прогресивните Работнически Синдикати. Там бе прочетена протестна декларация срещу назначаването на служебните управители, като бе изразено и недоволство спрямо решението на властта да отстрани кметовете на HDP.

Вчера координацията на Народните Съвети, част от Народен Фронт-Турция, в кратка декларация също изрази своя протест срещу отстраняването от длъжност на кметските двойки на HDP, като заяви, че това е грубо погазване на народната воля, и призова всички прогресивни сили да се борят срещу решението на властта.


Използвани източници:

Информационна агенция Gerçek(Gerçek Haber Ajansı)

Halkinsesitv1.org

Вестник Червено Знаме(Kızıl Bayrak)